Dispar o mie de şcoli prin comasare. Ce spune ministrul Pop!

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a reacţionat după ce a fost acuzat că vrea să închidă 1.000 de şcoli. El a explicat, la Târgu Jiu, că o variantă ar fi comasarea anumitor unităţi şcolare, nu închiderea. Comasarea va fi aplicată acolo unde nu sunt elevi suficienţi. Pop a vorbit despre aproximativ 500 de şcoli care s-ar încadra aici.

Pop a explicat că s-ar putea face anumite reorganizări în sistem: „Pentru o grădiniţă trebuie să avem 150 de copii, pentru elevi, minimum 300. Faptul că, juridic, se unesc două entităţi decide Consiliul Local. Asta înseamnă că dispare un post de director şi un post de contabil şi secretar. În rest, niciun profesor nu pleacă acasă, elevii nu pleacă acasă şi copiii stau în aceleaşi corpuri de clădire. Eu am tras un semnal de alarmă acum două săptămâni. Le-am spus că, în mediul urban, avem aproape 500 de unităţi şcolare care au personalitate juridică, dar au un număr mai mic de elevi decât prevede legea”, a mai transmis Pop.

O unitate şcolară cu puţini elevi este Liceul Energetic din Târgu Jiu. „S-ar putea să fim afectaţi şi noi pentru că avem tot mai puţini elevi. Nu aşa se face o reformă în învăţământ. Eu nu cred că este o soluţie comasarea pe repede înainte a unor unităţi de învăţământ fără o analiză în profunzime a tot ceea ce înseamnă baza materială şi rezultatele”, a spus directorul Liceului Energetic, Vasile Udroiu.

Ce spun primarii

Primarii gorjeni au comentat situaţia legată de comasarea şcolilor, chiar dacă la acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla. Primarul din Târgu Cărbuneşti, Dănuţ Birău, a spus că la el în localitate nu va fi închisă nicio şcoală în acest an. „Şcoli s-au tot închis de-a lungul anilor, pentru că, atunci când nu sunt copii, nu ai ce să faci. La noi nu vor fi probleme în anul şcolar viitor”, a spus Birău.

Nici la Motru nu vor fi comasate şcoli, spune primarul Gigel Jianu. „Eu am o situaţie cu două şcoli în aceeaşi curte, dar nu se pune problema comasării, pentru că avem deja avizul Inspectoratul Şcolar pe reţeaua şcolară, l-am obţinut în decembrie”, a spus Jianu. Ministrul Pop susţinea că, acolo unde sunt două şcoli în aceeaşi curte, acestea vor fi comasate pentru a scădea cheltuielile cu personalul auxiliar.

Primarul din Cîlnic, Dumitru Vulpe, spune că abia a reuşit în anii trecuţi redeschiderea şcolii de la Pinoasa şi ar fi culmea să o închidă din nou.

ACUZAŢIE

Ministrul Pop a reacţionat după ce deputatul PNL Florian Roman a acuzat ministerul că vrea să închidă şcoli ca să facă economii la buget. Primul pas ar fi fost făcut deja la Alba. „Li s-a comunicat această hotărâre şi li s-a cerut să se încadreze în buget. Li s-a cerut ca până în 15, adică pe repede înainte, directorii de şcoli să comunice care sunt măsurile de reducere a cheltuielilor”, a spus Roman.

Vizualizări: 2,878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: