Ministrul Pop, anunţ la Târgu Jiu despre sporuri şi voucherele de vacanţă

Ministrul în funcţie al Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a ajuns luni la Târgu Jiu la o întâlnire regională pe zona Olteniei cu responsabilii din învăţământ, ocazie cu care a menţionat că disputatul spor de calculator va fi reglementat săptămâna aceasta printr-o hotărâre de guvern. Joi ar urma să fie luată o decizie pe această temă, Pop menţionând că s-a întârziat deja destul de mult cu reglementarea sporului respectiv.

Precizările vin în contextul în care la nivelul judeţului e o întreagă dezbatere după ce inspectorul școlar general Ion Ișfan le-a tot transmis unor directori de școli care plătesc sporul respectiv că plata este ilegală. Directorii au ţinut-o pe-a lor și au continuat să încaseze sporul, banii nefiind însă plătiţi și celorlalţi angajaţi din învăţământ pentru că nu au fost prinși pe statele de plată.

După ședinţa de joi sunt mari șanse ca nimeni să nu mai încaseze sporul, mai ales că Liviu Pop a menţionat că angajatorii au oricum obligaţia să le pună la dispoziţie salariaţilor calculatoare care să nu le afecteze starea de sănătate și, ca urmare, plata sporului nu s-ar justifica.

„Din datele mele, avem toate avizele şi joi vom avea HG care reglementează toate sporurile în sistemul de învăţământul preuniversitar (...) Memoriile primite de la Gorj şi alte judeţe sunt în verificare. Au fost mai multe memorii. Problema sporului de calculator a fost la Gorj şi în două sectoare din Capitală. Răspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine. Unii au primit răspuns la memorii, unii nu. Dacă avem calculatoare care afectează salariaţii este obligaţia angajatorului să schimbe calculatoarele. În HG vor fi prevăzute toate condiţiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanţă, avem alte mecanisme de recunoaştere; gradaţia de merit - aici trebuie să ne aplecăm atenţia mult mai mult”, a menţionat Liviu Pop.

Ministrul a menţionat că dacă în urma controalelor Curţii de Conturi inspectorii vor descoperi că banii s-au încasat ilegal, sumele vor trebui returnate la buget. Nu ar fi primii bugetari nevoiţi să restituie bani primiţi în astfel de împrejurări, Liviu Pop menţionând că ministerul nu are atribuţiuni pentru a spune dacă plăţile s-au făcut sau nu legal. Oricum, el i-a asigurat pe dascăli că ministerul dispune anul acesta de un buget de 7 miliarde de euro, suficient cât să fie plătite luna viitoare și voucherele de vacanţă. „În 14 februarie, când se dau salariile, vrem să dăm şi voucherele de vacanţă, avem alocaţi 390 de milioane de lei. Sau în 14 martie, în funcţie de cum se organizează fiecare unitate şcolară. (...) Creşterile salariale vor fi mai mari decât cele menţionate în programul de guvernare. O să avem creşterea din martie şi e posibil şi ca pe final de an să mai luăm ceva. Oricum, HG cu sporurile şi creşterea din martie va aduce un plus valoare. Această creştere de 20-25% pe care o acordăm profesorilor să se reflecte şi în actul de predare”, a mai declarat Pop la Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,062

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: