Disponibilizaţii din Valea Jiului îl acuză pe Lupescu de noi ilegalităţi

Scandal în Valea Jiului, unde mai multe persoane care plecaseră la muncă în Cipru s-au întors acasă după doar câteva zile şi îi acuză pe patronii din Gorj care i-au trimis acolo că i-au înşelat. Nemulţumirea lor e cu atât mai mare cu cât repatrierea s-a făcut cu ajutotul Ambasadei României, oamenii având la dispoziţie două luni ca să-şi plătească biletele de avion, ei fiind săraci lipiţi pământului.

Conflictul dintre nemulţumiţii din Valea Jiului şi patronul gorjean Constantin Lupescu ori Gică Baltariu, fruntaş în Liga "Miron Cozma", este unul mai vechi, iar acum a ajuns în faza "care pe care", acuzaţiile curgând şi dintr-o parte şi din cealaltă. Vreo 20 de oameni s-au adunat ieri în faţa Clubului Muncitoresc din Petrila pentru a-şi spune păsurile şi pentru a lua o decizie în privinţa rezolvării problemelor pe care le au. Marele lor necaz acum nu mai este că au rămas tot fără loc de muncă, ci că nu au cu ce să îşi achite biletele de avion cu care au fost repatriaţi. "Avem contract cu Ambasada României în Cipru, uitaţi, scrie negru pe alb că trebuie să dăm banii înapoi în 60 de zile. Noi nu lucrăm, vine şi iarna, de unde să dăm noi banii ăştia?", se întreba unul dintre nemulţumiţii de ieri.

Atunci când au auzit că pleacă la muncă în Cipru disponibilizaţii din Valea Jiului au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de picior, iar unii, cărora contractele li se derulează fără probleme, au avut noroc şi chiar îşi primesc salariile. Nemulţumiţii de ieri nu mai sunt la fel de entuziaşti ca în vară, când au aflat că o firmă din Gorj îi trimite la muncă în Gorj contra unor taxe de câteva sute de lei. Odată ajunşi acolo, o parte dintre aceştia nu au ştiut cum să se întoarcă mai repede acasă din cauza condiţiilor de care au avut parte. "Noi n-am avut viaţă deloc uşoară acolo. Am fost cu şobolani, cu balauri în camere, cu baie infectă pe hol, la mine, cât sunt eu de ţigan cu trei copii din Valea Jiului, e un lux. Am întrebat când am plecat cât se va lua în mână şi mi s-a spus 1000 de euro, dar am fost minţiţi în faţă", spune Florian Fişer. Nici fratele acestuia nu a avut parte de condiţii mai bune. "Când am ajuns acolo ne-au băgat în nişte lagăre ca în Germania. Oamenii de acolo ne-au întrebat dacă avem bani la noi, dar noi nu aveam deloc. În ţară ni s-a promis 150 de euro bani de mâncare şi salariul că se va pleca de la 1200 de euro până la 1700. Nu a fost nimic adevărat, ce ni s-a spus în ţară au fost numai minciuni", spune bărbatul.

Bilete de la Ambasadă

Şapte dintre cei plecaţi din Valea Jiului în Cipru au ajuns la sfârşitul acestei săptămâni din nou acasă, doar după ce Ambasada României le-a asigurat bilete de avion spre ţară. Biletele nu sunt însă gratuite, ci trebuie achitate în următoarele două luni, ceea ce pentru săracii aflaţi în cautarea unui loc de muncă e mai mult decât o problemă. "De la Ambasadă ni s-a spus clar, că avem şi contract cu ei semnat de noi, că trebuie plătită contravaloarea biletelor în 60 de zile. Dacă nu, ne dă în urmărire generală şi se ajunge în altă parte şi noi nu vrem aşa ceva că ne-am dus acolo ca să muncim, nu să facem puşcărie", spune Florian Fişer. Banii vor fi cu greu daţi înapoi pentru că foştii ortaci s-au împrumutat deja pe la cunoştinţe pentru a face rost de sumele pe care trebuiau să le achite în vară pentru procesarea dosarelor. "Să ni se dea banii înapoi, asta vrem noi, că am fost păcăliţi. Eu am plătit 3,2 milioane lei vechi, dar sunt băieţi care au dat şi până la 6 milioane, pe care i-au luat cu chiu cu vai de la oameni care au bani şi care au renunţat la o pită ca să meargă la muncă în altă parte, că e criză mare cu locurile de muncă aici în Valea Jiului", spune Liviu Tăzlăoan.

Reprezentanţii firmei de intermediere a locurilor de muncă susţin, în schimb, că, din contră, ei sunt cei care le-au plătit nemulţumiţilor transportul pentru a ajunge până în Cipru. Acolo oamenii ar fi refuzat slujbele ce li s-au oferit şi, astfel, contractul lor a devenit nul, una dintre clauze prevăzând că slujba pusă la dispoziţie trebuie acceptată. "Firma mea a luat doar o taxă de procesare de dosar, de 120 de lei, în rest ei au să-mi dea mie bani, nu eu lor. Eu le-am plătit lor inclusiv biletele de avion că nu au avut bani pentru aşa ceva. Scrie şi în contractele de le am cu ei. Păi Ambasada i-a trimis acasă cu 250 de euro şi eu le-am găsit bilete de avion la jumătate de preţ. I-am păcălit eu? Ei s-au dus pe banii mei, ca să fie clar, acolo nu au acceptat locul de muncă, s-au luat după un român care trebuia să fie în Nicosia şi era la Larnaca şi le-a spus că nu sunt condiţii bune şi, aşa, ei nu au mai respectat contractul", spune Constantin Lupescu, patronul firmei de intermediere.

Finalul acestei poveşti este greu de anticipat pentru că, deocamdată, şi patronii firmei şi muncitorii întorşi din Cipru se ameninţă cu plângeri reciproce la Poliţie şi cu datul în judecată, fiecare susţinând că are dreptate.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: