DNA şi-a rezervat zi la Tribunal pentru audieri

Zi aglomerată ieri la Tribunalul Gorj pentru că o sală întreagă a fost rezervată din timp pentru audierile în două dosare grele instrumentate de procurorii anticorupţie. Audierile au durat ore în şir şi, din această cauză, restul proceselor penale care trebuiau să se desfăşoare marţea au fost programate din timp pentru ziua de azi, fiind decalate cu o zi.

         

Procesul care a deschis ziua de judecată a fost cel al „lotului Bucloiu”, patru bărbaţi fiind puşi aici sub acuzare, în stare de arest preventiv, alături de Ion Pătruţi, administratorul de la Macofil SA, pentru producerea unui prejudiciu de peste 1,7 milioane lei. Constantin Titel Bucloiu şi Teodor Unguru sunt consideraţi capii afacerii, în timp ce Ioanăş Loţică şi Augustin Ştefan Zaharia Motea sunt acuzaţi de fapte la fel de grave, dar sunt priviţi mai mult ca nişte complici ai primilor doi. Marea supărare a tuturor celor patru pe ziua de ieri a reprezentat-o însă prezenţa presei în sala de judecată, Motea în special încurcându-se în declaraţii de teamă să nu fie cumva înregistrat şi „denigrat” apoi la ziar, aşa cum chiar el s-a exprimat în faţa judecătorului de caz.

          În afara preocupărilor pentru imaginea publică şifonată pe care o au, membrii lotului Bucloiu au povestit ieri cum au derulat afacerile cu utilaje şi cum au păcălit diferiţi patroni pentru a cumpăra o marfă care nu prea exista, de fapt. Loţică a spus, de exemplu, printre altele, că el nu a negociat niciodată cu Pătruţi, cei care făceau acest lucru fiind Motea şi Unguru. El aştepta pe hol până când cei doi terminau discuţiile cu patronul de la Macofil, după care intra şi semna fără să pună vreo întrebare. Interesant este şi că Motea a menţionat că toate contractele încheiate pe sume mari de bani erau redactate la calculatoare de la internet-cafe-uri. Cei patru postau în oameni de afaceri veritabili, umblau cu maşini de lux cu care rupeau gura târgului, dar nu aveau un calculator la care să îşi scrie contractele. Mai mult, Motea şi un amic de-al său cu care este acum după gratii, au locuit într-o garsonieră închiriată prin Craiova. Cât despre maşini, acestea erau unele în valoare de zeci de mii de euro şi cei care le foloseau ştiau că sunt „de serviciu”, puse la dispoziţie de Bucloiu.

Procurorii DNA susţin în rechizitoriul din acest dosar că lotul Bucloiu a păgubit nu mai puţin de şase firme de leasing. „O mare parte a utilajelor identificate şi recuperate pe parcursul cercetărilor au fost vândute, în baza unor documente contabile fictive, către S.C. Macofil S.A., firma reprezentată de inculpatul Pătruţ Ion. Acesta le-a acordat inculpaţilor Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor diverse sume de bani în avans pentru ca aceştia să poată achita o parte din valoarea bunurilor şi să intre în posesia lor. Pe lângă circuitul documentelor, Bucloiu Constantin a stabilit şi circuitul sumelor de bani obţinute din vânzarea utilajelor. Astfel, sumele de bani rezultate din vânzarea utilajelor erau ridicate în numerar de inculpaţii Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin pentru a ajunge în posesia lui Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor”, se arată în rechizitoriul DNA.

Audieri şi în dosarul ofiţerului Caţaron

În sala de judecată a aşteptat ieri şi Oprea Caţaron, fost ofiţer în cadrul DGIPI Gorj, „Doi şi-un sfert”, cum i se mai spune unităţii care veghează la necorupţia poliţiştilor. Acesta a fost trimis şi el în judecată pentru luare de mită, poliţiştii cărora în trecut le-au fost cerute sume de bani sau bunuri sub formă de împrumut având ieri de dat explicaţii în faţa magistratului de caz. Fostul ofiţer este acuzat că a cerut chiar şi câteva mii de euro împrumut de la cei pe care trebuia să îi controleze, bani pe care, evident, nu i-a mai restituit. „Inculpatul Caţaron Oprea a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la unele fapte de natură penale despre care avea cunoştinţă. De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. În acelaşi scop, a mai pretins de la doi agenţi, cu titlu de împrumut, sumele de 300 euro şi 20.000 - 25.000 lei, refuzând ulterior restituirea banilor. În plus, Caţaron Oprea, în calitatea sa de ofiţer de informaţii, a primit cu titlu de „împrumut” de la alţi trei agenţi de poliţie, sumele totale de 3.150 lei, 1.000 euro şi produse alimentare în valoare de 440 lei pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea I.P.J. Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat”, se arată în rechizitoriul DNA, procurorii anticorupţie instituind sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: