DNA-ul incompetenţilor

Gorjul va avea până la jumătatea lunii cu două mii de şomeri mai mulţi. Cam atunci îşi vor înregistra dosarele angajaţii concediaţi colectiv de la Complexul Energetic Oltenia. Fiind vorba de concedieri colective, minerii şi energeticienii vor avea parte de sprijin de la guvern vreo doi ani, astfel că şocul social nu va fi resimţit imediat. Timpul va trece repede, iar două mii de familii îşi vor căuta probabil de lucru prin străinătate, pentru că în Oltenia nu mai merge mai nimic.

Problema Gorjului nu este atât faptul că sunt concedieri la CEO, cât lipsa unor alternative. Compania este victima unui management prost, dar mai ales a unei politici guvernamentale care a dus la scăderea consumului de energie pe plan intern. Liberalii au depus ieri o moţiune în Camera Deputaţilor în care au arătat cum banii Transelectrica sunt folosiţi pentru plata unor firme de partid, că societatea este sufocată de politruci angajaţi pe salarii uriaşe. Asta în loc să facă investiţii care să crească în următorii ani capacitatea de export de energie electrică a României, singura soluţie care ar reintroduce în piaţă energia termo. Şi nu doar producătorii de energie pe cărbune au probleme din cauza consumului mic de energie din plan intern şi a lipsei exportului. Toţi producătorii sunt afectaţi, preţurile au coborât sub costurile unora, dar complexurile energetice din Oltenia şi Hunedoara sunt în risc de a fi închise.

Marii consumatori de energie s-au tot închis în ultimii ani, dar guvernul nu are o preocuparea de a relansa economia. Ponta se mulţumeşte cu faptul că prin accesarea de fonduri europene economia României creşte oricum cu 3-4% pe an. Potenţialul de creştere e mult mai mare, dar România este prost condusă la toate nivelurile, în toate domeniile. Cred că ar trebui înfiinţat un fel de DNA al incompetenţilor, pentru că incompetenţa face mai mult rău chiar decât corupţia în această perioadă.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: