Doar sindicatele lui Condescu au cunoştinţă despre "epurările politice"

Mare zarvă a mai făcut ieri comunicatul sindicaliştilor din minerit şi energie, care s-au plâns de "epurări politice", fără să dea şi exemple concrete. Şefii din aceste domenii de activitate neagă faptul că ar fi făcut schimbări pe criterii politice şi, în plus, încearcă să găsească o explicaţie pentru ieşirea la rampă a lui Marin Condescu.

 Federaţia Naţională Mine Energie nu a prezentat niciun exemplu despre ceea ce a numit a fi "epurări politice", în comunicatul de presă pe care l-a dat publicităţii pentru a se opune acestor practici cerând însă directorilor generali să stopeze "acest fenomen". Secretarul coordonator Gheorghe Etăgan, simpatizant al social-democraţilor, a fost singurul reprezentant al FNME care a dat unele exemple de directori schimbaţi din funcţii, exemple care pot fi considerate "mici" în comparaţie cu situaţiile în care politicieni portocalii care se ocupă azi de destinele minerilor au rămas anul trecut fără slujbe şi sindicatele nu au spus nimic. Sindicaliştii au ieşit însă la rampă pentru că ar fi aflat că s-ar pregăti unele schimbări pe la subunităţi, şefii din minerit şi energie spunând că oricând este posibil aşa ceva, toţi negând însă "epurările politice" despre care vorbeşte FNME.

 Burlan nu-şi explică ieşirea FNME

 Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, afirmă că nu a făcut nicio epurare politică atâta timp cât la conducerea societăţii, dar şi a subunităţilor se află şi reprezentanţi ai PSD, dar şi ai PNL, ultimul director promovat zilele acestea fiind Florin Gherghescu la cariera Roşiuţa, fost candidat al liberalilor în colegiul 4 la Camera Deputaţilor. Burlan a avut în permanenţă sprijinul FNME şi al lui Marin Condescu în postul de conducere pe care îl ocupă, iar acum nu îşi explică pe ce anume îşi bazează sindicatele acuzaţiile grave pe care le formulează în comunicatul de presă de duminică.
 "Nu-mi dau seama care este raţionamentul acestui comunicat pentru că nu cred că putem vorbi de epurări politice în cadrul SNLO. Termenul acesta este unul dur şi forţat. Dacă vom analiza nu apartenenţa politică, ci simpatiile şi susţinerea pe care o au directorii din SNLO şi de la subunităţi, vom observa că nu sunt doar membri ai PDL în aceste posturi, sunt şi de la PSD şi chiar de la PNL, cum este cazul domnului Gherghescu, promovat recent şi care a fost candidat al liberalilor în toamna anului trecut la alegerile parlamentare. Deci nu culoarea politică a contat în aceste numiri. Sindicatele nu au motivat acuzaţiile pe care le formulează, deşi am stat de multe ori la aceiaşi masă şi am negociat. În fond, e atributul administraţiei ca să facă schimbări", spune Burlan.

 Daviţoiu n-a schimbat nici el pe criterii politice

 Directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, spune că nici el nu înţelege de unde au tras sindicatele concluzia că s-au produs "epurări politice" atâta timp cât numărul celor schimbaţi în unitate este infim. Daviţoiu e convins că sindicatele lui Condescu nu au niciun motiv să invoce astfel de acţiuni şi, cu atât mai mult, să le ceară directorilor generali să stopeze un asemenea "fenomen".
 "Am văzut şi eu poziţia adoptată de sindicate, dar vă spun că nu înţeleg de unde au tras ei asemenea concluzii. Păi ce schimbări s-au făcut la Rovinari? Să le fi comentat pe alea de pe vremea liberalilor, atunci când inclusiv eu am fost dat deoparte. Atunci nu am auzit niciun sindicat că ar fi văzut vreo epurare politică, deşi în acea perioadă au fost raşi toţi foştii directori şi puşi cu oameni de-ai celor care erau la putere. Aia cred că mai putea fi considerată epurare politică, dar noi acum nici nu am făcut schimbări şi ne trezim acuzaţi aşa, din nimic", spune şeful de la CE Rovinari.

 Acuze negate şi de democrat-liberali

 PDL Gorj, la rândul său, partid care gestionează politic sistemul minier şi energetic, a negat categoric orice presupus caz de "epurare politică", filiala menţionând că epurări de acest gen s-au produs în anii trecuţi, atunci când liderii organizaţiei îşi pierdeau locurile de muncă de la SNLO sub domnia liberalilor şi a social-democraţilor, iar sindicatele lui Marin Condescu nu aveau niciun fel de reacţie publică. 
 "Conducerea PNL- PSD a irosit cei mai buni ani din istoria mineritului şi energiei secătuind rezervele acumulate în perioada 2005-2007 în unele din cele mai mari escrocherii, cum ar fi vânzarea unor creanţe de sute de miliarde către firme de recuperatori cu 2 angajaţi şi sediul într-un apartament, încheierea în grabă de contracte de mii de miliarde fără finanţare, doar pentru anumite avantaje personale, sau spălarea a zeci de miliarde angajând o firmă de avocatură a unor deputaţi şi senatori PSD", se arată într-un comunicat al PDL Gorj pe marginea acestui subiect. 


Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: