Doi angajaţi de la primăria Schela, daţi pe mâna Poliţiei

Doi angajaţi ai Primăriei Schela, soţ şi soţie, casier respectiv referent s-au înfruptat din banii mai mulţi ani instituţiei aducând un prejudiciu la bugetul local de peste 30 de milioane de lei vechi. Banii provin din taxe de timbru şi din eliberarea adeverinţelor de producător. Până în prezent nu au fost verificaţi decât ultimii trei anii, însă la dispoziţia primarului, serviciul de contabilitate va extinde verificările începând cu anul 2004, pentru că există suspiciuni că lucrurile necurate au început de mai mult timp. De menţionat ar fi că primarul a aflat aceste lucruri de la săteni.

Primarul comunei crede că angajaţii au vrut să privatizeze serviciul de impozite şi taxe locale. „Pe la televizor s-a vorbit în ultima perioadă foarte mult de fenomenul de privatizare şi doi angajaţi ai Primăriei Schela au vrut să pună şi aici în aplicare acest proces. În ultimi doi ani se pare că primăria a fost achiziţionată şi îi revenea şi ei un procent care nu era fix, ci în funcţie de dorinţa celor doi, de 24% de 60%, 90%, depinde de stare lor. Lăsând gluma la o parte, situaţia aici este una foarte gravă. Doi salariaţi ai acestei instituţii şi-au însuşit banii proveniţi din taxa de timbru, care până anul acesta a fost un leu, iar acum a crescut la doi lei şi din eliberarea adeverinţelor de producător. Până în prezent contabilele au verificat numai până în anul 2007 şi prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de lei vechi. Nu este posibil aşa ceva. Din lipsa banilor pe criza asta am solicitat CEZ-ului să-mi întrerupă iluminatul pe timp de vară, care mă costa în jur de 30 de milioane, dar dacă nu-i am la primărie ce să fac. Sunt în buzunarele altora. Nu au luat toţi banii o dată ci variat, în funcţie de cât considerau ca să nu bată la ochi. S-a verificat până în 2007, dar am cerut să se verifice începând cu luna ianuarie 2004 că sunt convins că sunt şi acolo probleme, iar prejudiciul va creşte”, spune primarul Aristide Şerbănescu.

Primarul a aflat de la săteni

Primarul a aflat de la săteni cum o parte din subalternii lui administrează banul public şi a cerut să se verifice cele semnalate. Edilul a rămas uimit când a văzut că cele semnalate de săteni se confirmă. „Eu am fost ultimul care am aflat ce se întâmplă în primăria asta. Îmi este ruşine să spun, dar ăsta este adevărul. Mi-au spus oamenii prin sat că angajata X se laudă prin sat că ia banii de pe taxa de timbru şi de la adeverinţele de producător. Eu i-am contrazis că nu este aşa şi am cerut contabilelor să verifice şi oamenii au avut dreptate. Nu este posibil aşa ceva. Niciodată nu m-am gândit că cineva se pretează la o chestie din asta”.

Şi-au dat demisia

Cei doi angajaţi i-au înaintat primarului demisiile pe care acesta le-a acceptat însă nu le va da cartea de muncă până în momentul în care nu-şi vor îndeplini toate sarcinile pe care nu care le-au făcut atunci când erau la serviciu. „Şi-au dat demisiile şi le-am acceptat pentru că demisia este un act unilateral şi trebuia să le accept. Le-am zis că nu le dau cărţile de muncă până nu-şi rezolvă problemele pe care le au. Nici nu vă imaginaţi ce nereguli sunt în registrele agricole. Nu au fost completate de ani de zile. Sunt trecute numai familiile, proprietarii şi la terenuri nu este nimic trecut, sau sunt greşeli. În atâţia ani nu a avut timp să le facă, dar le va rezolva acum înainte să plece. Eu am împărţit deja sarcinile lor la alţi angajaţi, dar să lase evidenţele în ordine când plecă. O să fie greu pentru restul, că oricum sunt puţini, dar aşa ceva nu mai pot tolera în primărie”, spune acesta.

„Ne-am găsit un alt loc de muncă mai bun“

Angajata care se presupune că a creat acest prejudiciu se consideră nevinovată şi susţine că va pleca din primărie împreună cu soţul pentru că şi-au găsit un alt loc de muncă. „Eu sunt nevinovată. Nu am făcut nimic. Eu nu am luat bani aşa cum susţin oamenii din sat. Nimic nu est real. Eu nici nu pot să fac aşa ceva. Serviciul de casierie încasează banii. Eu doar am primit cererile care mi le-au adus oamenii şi care erau legale şi am emis adeverinţe, dar mai mult decât atât nu am făcut nimic. Mi-am dat demisia că nu mai pot lucra în această primărie, dar nu are legătură cu acuzaţiile care mi se aduc. Am muncit destul aici, am făcut atâtea în primăria asta. Am avut mai multe sarcinii. Acum nu mai pot să lucrez aici. Mi-am dat demisia şi eu şi soţul că vrem să plecăm. Ne-am găsit un alt loc de muncă mai bun”, a declarat Gabriela Pătrăşcoiu, referent la primăria Schela.

 „Eu mă consider vinovat pentru că am avut încredere în angajaţi şi am crezut că-şi fac treaba aşa cum trebuie. Am anunţat poliţia şi îi las pe ei să-şi facă treaba şi vinovaţii să plătească. Eu am dat destul cu subsemnatul pe la poliţie, parchet, DNA şi nu eram vinovat nu vreau să se repete povestea. Am primit destule telefoane şi multe persoane au intervenit de la diferite nivele pentru ei să nu le accept demisia, să-i ajut, dar nu fac asta. Poliţia îşi face treaba, eu nu mă bag“

ARISTIDE ŞERBĂNESCU, PRIMAR SCHELA

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: