Doi în pat

Ministrul Sănătăţii a lansat ieri una dintre cele mai cretine idei ale actualei guvernări şi anume înfiinţarea de saloane private în spitalele de stat. Un ministru care a început mandatul spunând că nu este normal ca din banii publici să fie finanţate spitale private, a căzut în extrema cealaltă.

Să analizăm prostiile pe rând. Eu plătesc asigurare medicală ca să beneficiez de tratament atunci când am nevoie. Mă interesează să primesc cel mai bun tratament, care pentru anumite boli este mai bun în clinici private, dar pentru cazuri complicate, tot spitalele de stat sunt baza. Dar, e dreptul meu să aleg, în limita asigurării medicale pe care am plătit-o. Ministrul nu a priceput atunci că nu finanţează actul medical privat din bani publici, ci din banii oamenilor şi firmelor care cotizează lună de lună la bugetul asigurărilor de sănătate. Sunt asigurat, am dreptul să aleg.

Acum însă, ministrul a dat în partea ailaltă. A făcut un proiect prin care în spitalele publice să poată funcţiona secţii private, unde medicii să lucreze după program, dacă vor. Este soluţia ministrului ca medicii şi asistenţii să câştige un ban în plus, pe spinarea pacienţilor. Ministrul ar crea astfel un cadru de căpuşare a spitalelor publice fără precedent. Parcă şi văd paturi cu câte doi bolnavi, al din stânga este pacientul statului, celălalt al secţiei private. Sau poate stă bolnavul de la 8 la 12, când se termină vizita, la stat, apoi se mută în salonul privat, să câştige şi medicul un ban. Cred că sistemul lui Nicolăescu ar putea legaliza chiar şpaga din spital, că atunci nu mai băgăm plicul în buzunar, pe ascuns. Ne ducem la salonul privat şi plătim, deşi actul medical s-a făcut în realitate în spitalul de stat.

O prostie greu de egalat a ministrului Nicolăescu, care probabil vrea să îi dea lui Ponta motive să îl remanieze, ca şi cum nu ar avea deja destule. Că tot Nicolăescu a anunţat acum câteva luni că desfiinţează casele de asigurări în câteva zile, afirmaţie pe care nu a fost nimeni atât de fraier încât să o ia în serios. Din păcate, pentru că ar trebui să insistăm mai mult pe enormităţile spuse de miniştri, cum ar fi cea a ministrului Apărării de zilele trecute, care a spus că cerul patriei era survolat zilnic, ilegal, de tot felul de zburătoare neautorizate. Cred că vorbea de porumbeii care le iasă lor din gură în fiecare zi.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: