Dosarul „Brâncuşi – UNESCO”, în stand-by

Oricât de mult şi-ar dori autorităţile locale şi cele naţionale să vadă incluse operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu pe lista cu patrimoniul mondial UNESCO, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Chiar dacă recent în Primăria Târgu Jiu a fost un ditamai scandal cu privire la demersul purtătorului de cuvânt al instituţiei de a afla pe cont propriu de la Ministerul Culturii care este soarta dosarului UNESCO, nimeni nu a mai spus şi ce s-a întâmplat cu dosarul respectiv sau dacă ministerul a răspuns la acea adresă considerată „fără cap şi fără coadă”. Răspunsul l-a adus însă miercuri la Hobiţa secretarul de stat Alexandru Pugna, care a recunoscut că procedurile sunt blocate de ceva vreme şi aşa vor mai rămâne cel puţin până anul viitor.

Comisia de specialişti din cadrul UNESCO, cea care ar urma să ia o decizie cu privire la includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial, a constatat că mai are cereri similare şi din alte ţări europene. Cererile vizează situri care au legătură cu soldaţii căzuţi în Primul Război Mondial, iar specialiştii de la UNESCO vor să stabilească nişte criterii clare în baza cărora să se dea sau nu avizele pentru includerea locaţiilor respective pe lista patrimoniului mondial. Belgia şi Olanda, de exemplu, cer ca pe listă să fie incluse cimitire dedicate soldaţilor morţi pe front, ceea ce nu se poate compara cu Ansamblul de la Târgu Jiu. Asta a dus însă la blocarea procedurilor pentru o bună bucată de timp de acum încolo, şansa includerii Ansamblului de la Târgu Jiu pe lista respectivă fiind ratată în 2015, când dosarul depus a fost prost conceput.

„Demersul a intrat într-un stand-by nu datorită nouă, Ministerului Culturii, ci UNESCO, care vrea să discute problema legată de Calea Eroilor împreună cu alte astfel de elemente din alte ţări, aşa cum sunt cimitirele din Olanda sau Belgia din Primul Război Mondial. Şi ei au depus dosare pentru a fi incluse pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Toate aceste proiecte au fost stopate, dar discuţiile vor fi reluate şi sperăm ca Ansamblul Calea Eroilor, unic în lume, să fie inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Procesul este însă mai de durată. Toate aceste discuţii se vor relua anul viitor într-o nouă abordare, pe care cei de la UNESCO o vor decide în această perioadă. Noi aşteptăm de la comisia UNESCO să demareze acest lucru. Ei au stopat toate dosarele similare cu al nostru”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Culturii.

Vizualizări: 284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: