Dosarul ex-poliţistului Vieru, rejudecat pentru a treia oară

Situaţie extrem de rară în procesul ce vizează condamnarea sau achitarea unui poliţist gorjean acuzat de uciderea din culpă a fostului director de liceu din Târgu Jiu, Dumitru Bunoiu. Pensionat după ce a produs nenorocirea, Sabin Vieru are tot timpul din lume să se judece şi să îşi dovedească nevinovăţia, el reuşind acum să obţină o nouă rejudecare a dosarului său, a treia, lucru care nu se întâmplă prea des. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis săptămâna aceasta ca dosarul să se întoarcă iarăşi la instanţa inferioară, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi rejudecat.

Dosarul mai fusese odată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis atunci să îl retrimită la Curtea de Apel Craiova pentru rejudecare. De aici, Vieru a cerut strămutarea şi a obţinut-o la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care acum se va pronunţa pentru a doua oară asupra acestui caz, după care, cel mai probabil, Înalta Curte va da un verdict final pentru că o a patra reîntoarcere a dosarului la instanţa inferioară ar fi fără precedent. Fostul poliţist are tot interesul să lungească data până la care va fi dat un verdict final pentru că, pe lângă anii de puşcărie la care a fost condamnat, nedefinitiv, sau plata daunelor uriaşe pe care le-ar avea de achitat, el mai speră să demonstreze că nu era atât de băut pe cât s-a crezut imediat după producerea accidentului.

În martie 2008, Vieru a plecat din cartierul 9 Mai din municipiu de la cheful organizat pentru ziua unui alt poliţist, pentru a merge la Turcineşti. A luat maşina unui coleg, o Skoda Octavia, şi deşi băuse, s-a urcat la volan. Pe şoseaua de centură a oraşului, în zona în care acum este sensul giratoriu cu fostul drum al mocăniţei, Skoda a intrat pe contrasens şi a făcut praf Dacia condusă de Bunoiu. Acesta a fost foarte grav rănit, iar un alt bărbat, din Arcani, Dumitru Becheru, a fost grav rănit, rămânând cu sechele pentru tot restul vieţii. Şoferul vinovat de producerea accidentului nu a fost testat imediat cu fiola, iar ulterior i s-a calculat o alcoolemie care oricum a ieşit mult peste limita legală.

Pe parcursul lungului proces, Vieru a cerut constant recalcularea alcoolemiei şi a obţinut reducerea acesteia până aproape de limita legală, fapt care şi explică reducerea pedepsei de cinci ani jumătate decisă de Tribunalul Gorj la trei ani, decisă de Curtea de Apel Craiova. Înalta Curte este însă cea care va da un verdict final, dar greu de anticipat în cât timp se va întâmpla acest lucru la cum a decurs procesul până acum.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: