Două milioane de lei într-o platformă pentru gunoiul de grajd

Fermierii din județul Gorj beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Noua platformă de la Peștișani are o capacitate de 2.100 metri cubi/an şi o valoare totală a investiţiei de 2.041.100 lei. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a asigurat circa 95% din finanțare, restul fiind plătit din bugetul local.

Investiţia include şi achiziţionarea utilajelor necesare unei bune funcţionări a platformei.
„Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una din cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, dar şi a autorităţilor locale. Acesta este şi motivul pentru care Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole prin finanţări în infrastructura de management a gunoiului de grajd”, anunță Ministerul Mediului.

Astfel, una dintre cele mai recente investiţii este şi cea din comuna Peştişani, judeţul Gorj. Ca urmare, crescătorii de animale din această localitate nu mai sunt obligaţi să se ocupe personal de depozitarea şi compostarea bălegarului.

„Conservarea resursei de apă potabilă este o preocupare centrală a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Poluarea cu nitraţi este una din cauzele care pot afecta aceste rezerve, pentru că o concentraţie mai mare de 50 de mg de nitraţi pe litru face ca apa să devină nepotabilă. După cum ştiţi, poluarea generată de gunoiul de grajd depozitat direct pe pământ a ajuns deja să afecteze o parte însemnată din fântânile din curţile oamenilor, ceea ce înseamnă că micii crescători de animale ar trebui să ia măsuri urgente şi să gestioneze corect dejecţiile de la animale”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Vasile Panaite.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Compostul rezultat va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Galerie foto


Vizualizări: 2,460

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: