Două sate din Mătăsari vor fi strămutate. Oamenii vor locuri de muncă!

Aşteaptă din zi în zi să li se spună când trebuie să părăsească locuinţele în care au stat o viaţă. Vorbim de localnicii din satele Croici şi Runcurelu. Cele aproximativ 260 de familii care locuiesc în cele două sate vor fi strămutate la Teleşti sau în apropiere de Motru. Oamenilor le este greu să-şi abandoneze gospodăriile, dar nu mai suportă praful şi zgomotul din carieră. Oamenii solicită, pe lângă o casă sau bani, şi locuri de muncă pentru copii.

Cel mai probabil anul acesta satele Runcurelu şi Croici vor dispărea de pe hartă şi în locul lor se vor dezvolta carierele din zonă. Problema strămutării celor două sate este luată de mult în discuţie de autorităţile locale şi de carieră însă mereu termenul a fost prelungit. De această dată situaţia este clară. Anul acesta cele doua sate vor fi strămutate, fie in vatra satului din comuna Teleşti, fie în apropiere de Motru. „Se pune de mult problema strămutării celor două sate. Este vorba de satul Runcurelu în totalitate şi de o parte a satului Croici. Este vorba cam de 260 de familii. Se punea de mult problema strămutării dar acum se va realiza. Cel mai sigur anul acesta se va întâmpla acest lucru. Satele vor fi absorbite de carierele Jilţ Sud, Jilţ Nord şi Roşiuţa. Eu am discutat şi săptămâna trecută cu cei de la cariere şi am înţeles că au identificat un teren în comuna Teleşti, în vatra satului, pentru că acolo au vrut oamenii. Au mai văzut locaţii şi în Băleşti dar nu le-a convenit. Am înţeles că s-au inventariat şi bunurile celor care urmează să fie strămutaţi. Din câte ştiu eu acum cariera urmează să negocieze cu oamenii. Nu se mai poate acolo. Nu s-a mai investit nimic pentru că se ştia că satele vor fi strămutate”, a declarat Gheorghe Gaşpar.  

Localnicii aşteaptă negocierile

Oamenii din zonă se aşteaptă din zi in zi să vină cei de la carieră şi să le spună unde şi când vor fi strămutaţi. Sătenilor din Runcurelu şi Croici le este greu să-şi lase de izbelişte casele şi gospodăriile pentru care au muncit o viaţă, dar pe de altă parte s-au săturat de praful şi zgomotul de la cariera ce a ajuns foarte aproape de locuinţe. „Nu mai suportăm praful şi zgomotul de la excavatoare. Nu avem apă, drumurile sunt vai de ele că au intrat cu maşini mari şi le-au distrus. Nu a făcut nimeni nimic aici că se ştia de mult că satul ăsta va dispărea. Acum îi aşteptăm la negocieri pe cei de la carieră”, spune un localnic.

Unii vor mai întâi să-şi ia titluri de proprietate pe toate terenurile şi pădurile pe care le au în speranţa că vor primi mai mulţi bani. „Noi nu negociem nimic până când nu ne luăm toate titlurile de proprietate de la primărie sau cel puţin adeverinţe pentru terenuri, pentru păduri. Dacă nu intrăm în posesia lor nu negociem nimic. Dacă apucăm să plecăm nu ne mai dă nimeni nimic şi pierdem bani şi până la urmă sunt proprietăţile noastre”, explică un alt cetăţean.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: