Dr. Ion Ghiorghițoiu: Trebuie să vină tineretul să ne ia locul!

Doctorul Ion Ghiorghițoiu, medic primar și Șef Secție Gastroenterologie Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, a exprimat un punct de vedere despre plecarea medicilor din unitatea medicală. Acesta nu este de acord că sunt îndepărtaţi medicii ajunşi la vârsta de pensionare, doar că pe funcţiile de şefi de secţie vin medici tineri, lucru care ar trebui încurajat, nu contestat. Doctorul Giorghiţoiu este de părere că managementul privat al spitalului are intenţii bune şi a impus o disciplină financiară, pentru eliminarea risipei.

Rep.: De ce pleacă medicii din Spitalul Judeţean din Târgu Jiu?

Ion Ghiorghițoiu: De ce pleacă medicii? S-a inoculat ideea că medicii părăsesc Spitalul Județean Târgu Jiu din cauza actualei conduceri, lucru care pe mine mă doare, mă afectează sufletește, pentru că se spun niște neadevăruri despre acest spital. Să nu uităm că în 2015 această unitate medicală trebuie acreditată și nu întrunește circuitele funcționale pentru acest procedeu.

Haideți să vă spun un adevăr de necontestat: există un timp în care împlinim o anumită vârstă – cea de pensionare, iar conform legislației în vigoare la 65 de ani optăm pentru pensie. Să vă explic: când un medic împlinește 65 de ani, dacă acesta este șef de secție, nu mai poate fi șef de secţie, dar poate activa ca medic în aceeași unitate, dacă dorește, în condițiile în care acesta este doctor în medicină. În situația în care nu are doctoratul dat, în funcție de statutul specialității, respectiv este o specialitate deficitară, și dacă doctorul dorește, la solicitarea șefului de secție, cu aprobarea conducerii, acesta poate rămâne în activitate până la ocuparea postului prin concurs. Restul are posibilitatea să activeze în regim privat, cu avizul anual al Colegiului Medicilor. Este evident faptul că, dacă aprecierea medicului de către pacienți este deosebită, pacienții și în acest caz vor urma medicul. Numai sănătoși să fim…

Rep.: Au plecat şi medici mai tineri, unii pleacă în străinătate…

I.G.: Unii colegi au optat pentru sistemul privat, probabil pentru că ei consideră că le este mai bine să lucreze pe cont propriu. Plecarea acestora nu e legată de managementul privat al Spitalului Județean. Echipa a venit cu gândul să facă în așa fel încât acest spital să nu mai aibă datorii; în plus, toate acțiunile lor converg către respectarea indicatorilor de performanță – repet: să nu uităm că peste un an trebuie acreditat spitalul! Iar anul trece extrem de repede…

Rep.: Sunt probleme legate de acreditarea spitalului?

I.G.: Din discuțiile avute atât cu doctor Nicoleta Manu, cât și cu economist Marius Sponoche mi-am dat seama că doresc să ridice standardele de calitate ale acestui spital. Acreditarea unei astfel de unități este un proces laborios care presupune anumite tipuri de etape și mă întreb: probabil unii colegi au fost deranjați că doamna doctor Manu a dorit să facă prea repede acești pași? Probabil că asta este și acești colegi nu se adaptează la nou, nu văd viitorul.

Vă mai punctez un aspect referitor la plecarea medicilor. Este un fenomen natural, întrucât suntem în Uniunea Europeană. Și în aceste state se practică migrația medicilor. Un doctor pleacă de la un spital la altul unde, poate, are condiții mai bune de lucru pentru dezvoltarea lui profesională. Gândiți-vă: un manager de spital în Occident te încadrează pe o perioadă determinată. Îți dă un anumit salariu și dacă realizezi beneficii pentru spital, atunci te poate păstra pe mai departe.

Rep.: Sunteţi de acord cu reducerea numărului de paturi din spital?

I.G.: Dezvoltarea Ambulatoriului este un lucru foarte bun, dar pentru a fi vizibilă funcționalitatea trebuie să treacă 3-4 ani și abia după să se facă restructurarea spitalelor. Vă dau un exemplu: eu, ca medic Șef de Secție, în momentul în care nu mai am pacienți care să fie spitalizați, cer singur reducerea de paturi. Populația este încă învățată să apeleze la spital pentru spitalizare. Ei ne caută pe noi, medicii. Nu noi suntem cei care îi luăm de mână să îi internăm, să ne facem indicatorii, să ne luam banii.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: