Dragnea nu mai vrea un CEO în rol de Cenuşăreasă

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a reafirmat ieri, la Târgu Jiu, că Guvernul susţine actualele structuri de producţie ale Complexului Energetic Oltenia, menţionând că Executivul pledează pentru înfiinţarea unei noi structuri, care să se bazeze pe un mixt de producţie.

Formula respectivă ar presupune unirea unor producători hidro cu termocentralele din Oltenia, o astfel de formulă purtând în trecut numele de Electra, proiectul eşuând însă, actualul manager privat Laurenţiu Ciurel nefiind oricum de acord cu el la acel moment. Acum nimeni nu vorbeşte despre Electra, dar ciorba discursului cu mixtul energetic este reîncălzită cu fiecare ocazie, administrativ şi organizatoric nefiind făcut vreun pas în această direcţie.

Ieri Liviu Dragnea a ţinut să dea asigurări că Guvernul nu vrea un CEO în rol de Cenuşăreasă, care să fie util sistemul energetic doar în momentele de criză, discursul semănând cu al unui lider din opoziţie, nu al unei persoane cu funcţie extrem de importantă în prezent în România. „Nu cred că e corect să rămână un fel de Cenuşăreasă, când îţi e bine n-o bagi în seamă, o ţii în spatele casei, iar când îţi e foarte greu o îmbraci, o scoţi în faţă şi spui «uite cine salvează România». Ca şi strategie guvernamentală premierul Victor Ponta a afirmat în mai multe rânduri că lucrăm şi muncim ca România să devină independentă energetic.  Dumnezeu ne-a dat suficiente resurse naturale şi dacă şi am hotărât să nu le mai devalizăm şi să nu risipim, să le exploatăm cum trebuie, România va fi un producător important în zonă şi, în al treilea rând, este important pentru zecile de mii de oameni care muncesc în acest sector în zonă”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Şi în timp ce Dragnea menţiona cât de util ar fi un mixt energetic, managerul privat Laurenţiu Ciurel le spunea şi el ziariştilor că niciodată în luna iulie lacurile din România nu au fost pline în procent de 90% cu apă, lucru care creează probleme producătorilor de energie pe bază de cărbune. Ciurel a reamintit ieri că încă de acum un an spunea că 2013 va fi unul greu, dar recunoaşte că la atâta ploaie nu se aştepta, prognozele despre care el vorbea prin primăvară indicând secetă în iulie şi august. Deocamdată doar pe la Târgu Jiu nu plouă, pentru că în restul judeţului şi al ţării precipitaţiile sunt la ordinea zilei, iar CEO nu are în structura sa nicio hidrocentrală pentru a valorifica potenţialul hidrografic al momentului, fapt care face ca, în continuare, de fapt, unitatea să fie Cenuşăreasa sistemului energetic.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: