După moda cărţilor scrise, urmează cea a copiilor adoptaţi

Cristian Rizea a scăpat (și el) de solicitarea de cercetare în stare de arest formulată de DNA, după ce s-a folosit de propriul copil pentru a-i impresiona pe colegii parlamentari. Ce-i drept, motivația lui Rizea a fost destul de impresionantă: și-a adoptat copilul când acesta avea o zi și procesul de adopție (foarte complicat în România, apropo) este programat să se încheie abia în luna noiembrie a acestui an, adică atunci când copilul va împlini 3 ani. Or, spune Rizea, o eventuală arestare preventivă ar bloca acest proces și ar putea afecta viitorul copilului. Ceea ce pare destul de credibil. Întrebarea este, totuși: oare dacă tatăl lui adoptiv este un hoț șpăgar, viitorul copilului nu va fi oricum destul de afectat? Nu cumva puștiul va fi grav influențat de creșterea lângă un tată corupt?
Rizea are dreptate într-un punct: ancheta poate continua și cu el în libertate și, în situația dată (cumva excepțională, s-o recunoaștem) arestarea preventivă pare o măsură excesivă, atâta timp cât aceasta s-ar putea solda cu demonstrarea nevinovăției și cu urmări ireversibile în ceea ce privește procesul de adopție.
Pe de altă parte, însă, excepția s-ar putea transforma într-o regulă, deci asta cu ”am adoptat un copil, lăsați-mă să fur în pace!” ar putea deveni un precedent periculos. Exact ca ăla cu ”am scris cinci cărți, am voie să plec cu un an mai repede”. Cred că știu deja câteva zeci de bandiți care gugălesc intens ”cum să adopt AZI un copil”. Și nu-i frumos să faci asta copiilor.
Multă sănătate lui Rizea și mai ales copilului domniei sale, așadar. La o adică, și dacă e să meargă taică-su la pușcărie, s-ar putea ca asta să fie mai bine pentru băiețel decât dacă tăticul ar rămâne nepedepsit. Pentru că ce poate fi mai folositor pentru un copil în formare decât să descopere diferența dintre bine și rău, ori că nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar generosul salvator care i-a devenit și părinte?

Vizualizări: 404

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: