E-lectron, staţia solară construită de elevi din Gorj

Aproximativ 60 de elevi din şcoli profesionale şi licee tehnologice din judeţul Gorj au construit prima staţie smart de mobilitate electrică din Braşov. Viitorii electricieni au lucrat trei zile la acest dispozitiv, acţiunea făcând parte din Tabără Meseriaşilor din Ţara lui Andrei, program finanţat de OMV Petrom. La noua stație se pot încărca bicicletele, trotinetele electrice și alte dispozitive electrice de transport.

Elevii gorjeni au participat, în perioada 19-25 august, la cea de-a treia săptămână a Taberei Meseriaşilor din Ţara lui Andrei. Pe parcursul săptămânii petrecute în tabără, cei 59 de elevi din judeţul Gorj au participat la cursuri de dezvoltare personală şi profesională, au petrecut o zi la Parcul de Frânghii de la Băile Tuşnad, însă din program nu a lipsit nici componenta practică. Tinerii gorjeni au construit prima staţie smart de mobilitate electrică din Braşov, pentru trotinete şi biciclete electrice, hoverboard-uri sau segway-uri.

„Viitorii electricieni au lucrat timp de trei zile şi au realizat întreaga componentă electrică: circuitele electrice, montajul panourilor fotovoltaice, prizele, corpurile de iluminat etc. Denumită E-lectron, staţia este dotată cu panouri fotovoltaice, 8 poziţii pentru încărcarea dispozitivelor şi un pupitru de DJ şi a fost amplasată în parcarea Coresi Shopping Resort, unde va rămâne la dispoziţia publicului şi va putea fi folosită gratuit”, au transmis organizatorii.

Tinerii gorjeni au fost coordonaţi de mentorii seriei, Claudiu Butacu şi Mihai Toader-Pasti, iniţiatorii proiectului EFdeN. Echipei de mentori s-au alăturat doi tineri gorjeni care au participat la ediţia 2016 a Taberei Meseriaşilor ca elevi meseriaşi. Este vorba de Antonia Medeea Uretyan, elevă a Colegiului Tehnic Motru, care s-a implicat în activităţile de comunicare, promovare pe social media şi implementare, şi Mihai Anescu, student la Politehnica Timişoara şi absolvent al Liceului Energetic din Târgu Jiu, care a coordonat instruirea pentru sănătate şi securitate în muncă.

Zece elevi au fost selectaţi de OMV Petrom din seria electricienilor, pentru a primi o bursă de studiu în valoare de 500 de lei pe lună, pe parcursul anului şcolar 2018-2019. De asemenea, cei 10 profesori prezenţi în seria dedicată electricienilor au participat la cursuri de scriere de proiect şi management de proiect. În luna septembrie, cele mai bune proiecte propuse de profesori vor primi finanţare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.

Tabăra Meseriaşilor se încheie cu seria dedicată viitorilor bucătari şi ospătari. Elevii vor lucra alături de Chef Cezar Munteanu şi trainerii de la Cool Academy Braşov. Anul acesta, în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei sunt pregătiţi aproape 240 de elevi din 23 de şcoli profesionale şi licee tehnologice din judeţul Gorj. Domeniile vizate sunt: mecanică, electric, electronică şi automatizări, electromecanică, turism şi alimentaţie, construcţii, instalaţii şi lucrări publice.

Vizualizări: 997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: