Elena Udrişte, evocată la Cine-a fost odată-n Gorj!

Elena Udrişte (1924-1996) a rămas în istoria acestor meleaguri pentru activitatea de mai bine de patru decenii dedicată colecţiilor muzeistice de pe aceste meleaguri.

Cea mai importantă realizare a sa rămâne Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara inaugurat în 1975. Invocă această personalitate pentru telespectatorii GORJ TV muzeograful Gheorghe Calotoiu, cel care i-a fost coleg în cadrul acestei instituţii, ziaristul Ion Popescu Brădiceni, cel care i-a luat un interesant interviu în 1983 şi Albinel Firescu, cel care conduce acum secţia Muzeului Judeţean de la Curtişoara.

Elena Udrişte are ca operă de căpătâi Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, acolo  unde a strâns veritabile monumente de arhitectură ţărănească de la casele ţărăneşti la şoproane, conace de plai, pivniţe de deal, mori, fântâni cu cumpănă etc. Originalitatea Muzeului de la Curtişoara stă în operele de prelucrare a lemnului, acestea fiind cercetate şi puse în valoare printr-o carte de către Elena Udrişte. Nu rataţi emisiunea dedicată Elenei Udrişte, la Gorj TV, de la ora 18.30.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: