Elevii gorjeni au mers întâi la biserică şi apoi la bac

Absolvenţii claselor a XII-a care au susţinut ieri proba la Limba şi literatura română la examenul de bacalaureat au trecut întâi pe la biserică. La primele ore ale dimineţii lăcaşurile de cult au devenit loc de pelerinaj pentru cei care au fost la examen. Ca să obţine note cât mai mari au apelat la ajutorul divin şi le-au solicitat preoţilor să le facă şi o slujbă. Cert este că cel puţin 300 de elevi nu au avut noroc pentru că au lipsit de la examen, iar altul a fost eliminat pentru că a uitat să-şi lase telefonul acasă.

Ieri peste 4.800 de elevi au susţinut proba la Limba şi literatura română. Au fost şi absolvenţi care nu s-au prezentat, cel mai probabil de frica unui eşec. Mulţi dintre ei, înainte să intre în sala de examen au trecut pe la biserică. Dacă până acum ocoleau lăcaşurile de cult şi aveau alte ocupaţii au devenit dintr-o dată bisericoşi în speranţa că vor obţine note mai mari, sau vor avea subiecte uşoare cu ajutorul divin. „Am venit la biserică să ne rugăm. Întotdeauna am primit ajutor de la Dumnezeu şi am încredere. Sper să am noroc, să fie subiecte uşoare, şi să luăm note cât mai mari. Am aprins lumânări, ne-am rugat şi apoi am plecat la examen“, explică un licean.

Vânzări la iconiţe

Lăcaşurile de cult din Târgu-Jiu s-au transformat de dimineaţă în loc de pelerinaj pentru adolescenţi. Pentru a fi siguri că mersul la biserică dă roade, au rugat preotul să le ţină şi o scurtă slujbă. Tinerii nu au plecat cu mâna goală de la biserică ci au primit de la preoţi câte o iconiţă care să le poate noroc şi să le lumineze minţile. „Noi suntem obişnuiţi ca în fiecare an înainte de examene tinerii vin la biserică şi se roagă. Ne bucurăm că aceştia se îndreaptă către Dumnezeu şi îi cer ajutorul Noi le facem o slujbă scurtă, rostim rugăciuni şi le dăm câte o iconiţă să le poate noroc. Îi învăţăm ce să facă să le meargă bine”, a declarat preotul Vasile Vlădoiu.

Un eliminat la bacalaureat

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat s-a lăsat cu incidente în Gorj. Un elev de la Liceul Teologic, ce susținea proba la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” a fost eliminat din examen după ce profesorii supraveghetori l-au surprins cu telefonul mobil asupra lui. Metodologia spune clar că elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane, precum și cu alte materiale ajutătoare, motiv pentru care acesta nu va mai avea voie să mai susțină bacalaureatul pentru următoarele două sesiuni consecutive. Mai mult decât atât, un elev care susținea proba tot la ”Tudor Vladimirescu” a pierdut bacalaureatul pentru că a întârziat. În loc să ajungă la 8.30, când toți candidații au intrat în sălile de examen, acesta a ajuns în jurul orei 9.15, când deja se dăduseră subiectele.

Au existat însă și absolvenți care deși s-au înscris la examen nu au mai participat. Astfel, dintre cei 4838 de elevi înscriși 298 au fost absenți. Dar nu numai absolvenții au lipsit, ci și o parte dintre supraveghetori. ”Supraveghetorii s-au prezentat în proporție de 95% la centrele de examen”, spune Ion Ișfan, inspectorul școlar general adjunct.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: