Elevii gorjeni nu vor mai primi mere la şcoală

Programul “Fructe în şcoli” se anunţă încă de pe acum a fi un eşec. Se pare că elevii gorjenii nu vor mai primi mere în anul şcolar 2011/2012 întrucât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu a decontat cheltuielile făcute de către primării anul trecut pentru achiziţionarea fructelor. Edilii locali care au accesat programul spun că au fost păcăliţi de către APIA şi că nu vor mai repeta greşeala de a-şi face singuri “găuri” în buget.

Elevii gorjeni care au primit mere, pe lângă lapte şi corn, vor fi nevoiţi ca în acest an şcolar să-şi ia gândul de la fructe. Deşi anul trecut, la nivelul judeţului, Programul “Fructe în şcoli” nu a fost accesat decât de către şase primării (Târgu Jiu, Ţânţăreni, Dănciuleşti, Stoina, Stejari şi Căpreni) de această dată nici un edil local nu pare a fi hotărât să cheltuiască bani din buget pentru achiziţionarea merelor. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj spun că până în momentul de faţă nici o primărie nu şi-a manifestat intenţia de a distribui mere elevilor, în ciuda faptului că noul an şcolar va începe peste câteva zile. “Până în prezent, nici o primărie din judeţ nu şi-a manifestat dorinţa de a accesa Programul “Fructe în şcoli”. Aşteptăm actul normativ pentru a vedea care va fi valoarea exactă a mărului”, a declarat Mirela Şerbu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj.

Nu mai au încredere în APIA

Ba mai mult, primarii se plâng de faptul că li s-au impus condiţii aberante pentru a-şi primi banii. “În anul şcolar trecut, am cheltuit peste 30 de milioane de lei vechi, din bugetul local, pentru achiziţionarea merelor, bani ce urma să-i primi de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la APIA. Până în prezent nu am primit nici un leu şi ne-am luat gândul de la ei. Ni se impun nişte condiţii aberante prin care suntem obligaţi să cheltuim pe publicitate mai mult decât pe mere. Am renunţat la ideea de a ne recupera banii, însă nu ştim dacă vom mai da mere elevilor. În condiţiile în care vom găsi fonduri vom achiziţiona fructele, din bugetul local, fără a mai apela la APIA”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni. Nici elevii din Stoina nu vor mai primi mere în acest an şcolar. “Am cheltuit aproximativ 30 de milioane de lei vechi pentru achiziţionarea merelor şi nu am recuperat nici un ban de la APIA. În acest an şcolar nu vom mai distribui mere elevilor întrucât nu avem bani la bugetul local. Nu am depus şi nici nu voi mai depune cerere la APIA pentru accesarea Programului ”, a precizat Ioana Buşe, primarul comunei Stoina.

CHELTUIELI

Şi Primăria Târgu Jiu se plânge de o proastă colaborare cu APIA întrucât nu şi-a recuperat cheltuielile efectuate prin demararea Programului “Fructe în şcoli”. Municipalitatea a cheltuit peste 2 miliarde de lei vechi pentru a asigura mere unui număr de aproximativ 8000 de elevi. Autorităţile spun că pentru a le fi decontate cheltuielile li s-a cerut să facă vizite cu elevii la ferma de unde s-au luat merele şi să împartă pliante de publicitate.

DOCUMENTE

Reprezentanţii APIA Gorj spun că Primăria Târgu Jiu a fost singura care a solicitat decontarea cheltuielilor, celelalte comune renunţând din cauză că nu aveau documentele complete. “Dosarul Primăriei Târgu Jiu a fost trimis la APIA central în vederea reverificării”, a declarat Mirela Şerbu.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: