Enigmele asupra mortii lui Cătălin Haidău nu au fost elucidate

În vara care tocmai a trecut, Cătălin Grigore Haidău ar fi împlinit 40 de ani dacă ar fi supraviețuit Revoluției. Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” vă propune o evocare emoționantă a eroului Revoluției făcută chiar de tatăl său, învățătorul Grigore Haidău, omul care nu s-a consolat nici până acum cu tragica pierdere. Părinții lui Cătălin Haidău nu au aflat nici până în prezent cu exactitate cum a murit fiul lor, mai ales că dosarul respectiv ridică mari semen de întrebare.

Cătălin Haidău a dispărut în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 undeva în curtea Școlii Militare de Ofițeri Brașov. Era la sfârșitul unei săptămâni pline de evenimente. Mai întâi, pe 17 decembrie 1989, duminică seara, Cătălin și-a anunțat părinții că nu i-a fost aprobată permisia: „La noi e alarmă mare”. De miercuri, 20 decembrie, plutonul lui Cătălin a fost dislocat în apărarea Consiliului Județean Brașov. A fost retras după trei zile dar moartea lui Cătălin Haidău a survenit pe când apăra Școala Militară de atacul teroriștilor.

Asupra sfârșitului lui Cătălin Haidău planează multe suspiciuni, eroul gorjean fiind singura victimă din noaptea respectivă. Grigore Haidău, cel care încearcă de 21 de ani să afle cum a murit fiul lui, avansează o idée conform căreia finalizarea ultimei scrisori pe care n-a mai trimis-o acasă să îi fi fost fatală.

Telespectatorii au posibilitatea să vadă manuscrisul originar al scrisorii și să afle tot conținutul în lectura lui Grigore Haidău. Redăm un fragment: „Aici, în Brașov, ARMATA E CU POPORUL, DAR ÎMPOTRIVA SECURITĂȚII. Niște asasini mercenari cretini (...) aceste animale care trag fără milă în noi, în popor și care, văzându-se la strâmtoare pt. că armata e net superioară ca număr, au apelat la grupuri de cercetare-diversiune din Iran sau Israel. Personal, m-am indignat tare mult când s-a cerut sprijinul URSS. În primul rând pt. că eu nu concep ca România să fie câmpul de război al altor țări…”.

Continuarea acestei povești tragice luni seara la GORJ TV la ora 19.00.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: