„Este inacceptabil ca o primărie să nu onoreze la timp plăţile către furnizori“

Tarifele practicate de firma austriacă UEG Mediu SRL care gestionează depozitul ecologic de gunoi de la Bârseşti au stârnit multe reacţii controversate printre agenţii economici şi primăriile din judeţ, care se plâng de costurile prea ridicate pentru depozitarea gunoiului menajer. În replică, Leo Kroneder, administratorul UEG, spune că tarifele practicate au fost reduse până la 12 euro+tva/tonă, preţ care nu acoperă însă costurile de investiţie şi cheltuielile de întreţinere a depozitului.

Reporter: Câte contracte aţi încheiat până în prezent în judeţul Gorj?

Leo Kroneder: Avem contracte care acoperă 95% din suprafaţa judeţului Gorj, dar acest lucru nu înseamnă că şi cantitatea de deşeuri de 95% din populaţie ajunge la noi pentru depozitare.

Reporter: Care sunt tarifele pe care le practicați?

Leo Kroneder: Tarifele cu care am câştigat licitaţia organizată de Primăria Târgu-Jiu pentru serviciul de depozitare a deşeurilor menajere sunt de 17,1 euro+TVA/tonă pentru populaţia oraşului Târgu-Jiu şi 18,4 euro+TVA/tonă pentru agenţii economici din Târgu-Jiu, respectiv 1 euro în plus pentru populaţia şi agenţii economici din restul judeţului. Însă, acum am dorit să sprijinim conştientizarea populaţiei şi am redus tariful începând cu 12 euro+TVA/tonă.

Reporter: Sunt beneficiarii serviciilor societăţii dvs. la zi cu plăţile?

Leo Kroneder: În principal, beneficiarii serviciilor noastre îşi plătesc facturile în timp rezonabil.

Reporter: Unde înregistraţi cele mai mari probleme?

Leo Kroneder:  Probleme mai grave întâmpinăm în relaţia cu autorităţile publice (primării, consilii locale etc).

Reporter; De ce credeţi că refuză să plătească?

Leo Kroneder: Nu considerăm un refuz de plată din partea acestora, ci o slabă informare asupra administrării acestui serviciu care influenţează protecţia mediului şi ajută la un mod de viaţă mai curat şi mai sănătos.

Reporter: Sunteţi de acord să ajungeţi la o soluţie de compromis şi să reduceţi tarifele?

Leo Kroneder: Având în vedere tarifele pe care le practicăm, considerăm că un prim compromis a fost deja acceptat. Tariful este o compoziţie între investiţie, cheltuieli de operare şi venit şi orice modificare între aceste trei compoziţii implică o modificare semnificativă a tarifului.

Reporter: Sunteţi mulţumit de colaborarea cu autorităţile locale?

Leo Kroneder: Personal, sunt mulţumit de colaborarea cu autorităţile din judeţ, dar având în vedere responsabilitatea pe care o am faţă de UEG Mediu SRL, consider că este inacceptabil ca o autoritate să nu-şi onoreze la timp plăţile către furnizori, mai ales că serviciile de salubrizare au fost reglementate prin lege de mai mulţi ani.

Reporter: Ce-aţi schimba în judeţul nostru daca aţi avea această posibilitate?

Leo Kroneder: Principalele schimbări care ar trebui realizate sunt legate în principal de conştientizarea populaţiei prin intermediul administraţiei publice şi execuţia legilor în vigoare.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: