Etăgan: Salariile minerilor și energeticienilor armonizate în doi ani

Vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie, Gheorghe Etăgan, a admis că armonizarea salariilor din minerit nu va fi posibilă anul acesta, ci în următorii doi ani. Etăgan a menționat la Radio Infinit că negocierile încep pe 10 noiembrie și vor fi finalizate pe 22 decembrie.

Reporter: Când încep negocierilor?

Gheorghe Etăgan: Data de începere a negocierilor va fi în jur de 10 noiembrie, după Legea dialogului social trebuie să începem cu 45 de zile înainte de expirarea contractului colectiv de muncă, contracte care la această dată sunt patru, de la cele patru societăți care au fuzionat în CEO. Am avut mai multe subcomisii de lucru care au avut ca temă proiectul contractului de muncă și au termen de finalizare a acestor sarcini 5 noiembrie.

Rep: Ce noutăți aduce acest contract?

G.E.: Sunt așteptări de creștere a salariilor, a facilităților, păstrarea drepturilor actuale. În primul rând milităm pentru păstrarea actualelor drepturi. Luni (n r astăzi) vom vedea proiecția bugetului veniturilor de cheltuieli a CEO pe anul viitor și în funcție de această proiecție, în funcție de veniturile progamate pe 2013, vom stabili în cadrul fondurilor de salarii ce creștere salarială putem realiza. Nu putem estima acum creșterea salariilor, ci o vom stabili în timpul negocierilor Este o muncă imensă pentru că trebuie să armonizezi toate drepturile salarile din cele patru CCM-uri. Sunt prevederi diferite, dacilități dioferite.

Rep: Armonizarea salariilor minerilor va fi făcută curând?

G.E.:Armonizarea tuturor drepturilor salariale, în special pentru miner, recunosc, nu e posibilă anul acesta, și anul viitor vom face eforturi pentru armonizarea acestor drepturi, dar eu zic că în doi ani vom rezolva această problemă.

Rep: Când se termină negocierile?

G.E.: Termenul limită este 22 decembrie.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: