Evaziune fiscală de top

Luna noiembrie s-a dovedit a fi una extrem de aglomerată pentru comisarii Gărzii Financiare Gorj, care au verificat nu mai puţin de 226 agenţi economici, dintre care 123 s-au ales cu amenzi contravenţionale. Astfel, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor de bani confiscate în această perioadă a depăşit pragul de 1.9 miliarde lei vechi. De asemenea, au fost întocmite 12 acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală care au dus la prejudicierea statului cu 1.218.050 lei.

Ion Pupăzan, directorul coordonator la Gărzii Financiare, spune că 5 acte de sesizare penală au fost întocmite pentru o societate care distribuia produse cerealiere şi pentru clienţii săi: „Tot pentru clienţii acestei societăţi am mai întocmit în luna octombrie 7 acte de sesizare penală”. O altă societate gorjeană a adus la bugetul statului un prejudiciu de 9 miliarde lei vechi, prin simplul fapt că a declarat că nu are obligaţii privind impozitul pe profit şi a solicitat deconturi de TVA, chiar dacă nu deţinea documente justificative pentru acest lucru. Drept urmare, s-a ales cu sesizare penală pentru evaziune fiscală, întocmire de evidenţe contabile duble şi fals intelectual. Şi o firmă din Târgu-Cărbuneşti a primit o sancţiune de 6.000 lei, pentru că nu a putut justifica 620 kg făină albă. Ion Pupăzan mai declară că nici societăţile comerciale care nu au sau nu folosesc aparatele de marcat fiscale nu au fost ocolite de controale: „Am sancţionat 11 firme în acest caz, cu amenzi de 14.000, iar 3 dintre ele s-au ales şi cu suspendarea activităţii”.

Firmă gorjeană, înstrăinată...în Timiş

Şi cum verificările încrucişate efectuate în colaborare cu alte instituţii din judeţ au ajuns şi la urechea diferitelor societăţi comerciale, unii administratori aflaţi în ilegalitate, s-au gândit să-şi ia măsuri de precauţie. Este cazul unei firme din Târgu-Jiu care a procedat la înstrăinarea părţilor sociale, a administrării şi a arhivei către o persoană din judeţul Timiş. Însă aceasta din urmă nu a recunoscut preluarea societăţii. După controale încrucişate cu alte secţii judeţene şi reconstituirea activităţii societăţii, comisarii au putut constata că firma respectivă a emis în 2008 facturi fiscale de 839.636 lei, însă a declarat o cifră de afaceri de numai 524.000 lei. Societatea s-a ales şi cu o sesizare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: