Ex- poliţist gorjean condamnat la puşcărie

Unul dintre „băieţii cu ochi albaştri” din judeţ va ajunge în spatele gratiilor, dacă sentinţa pronunţată ieri la Tribunalul Gorj va rămâne definitivă şi irevocabilă. Oprea Caţaron are de executat nu mai puţin de 3 ani şi jumătate de închisoare pentru diferite fapte de corupţie, sentinţa fiind un exemplu şi pentru alţi reprezentanţi ai organelor statului dispuşi să ceară şpagă pentru a închide ochii la diferite nereguli.

Oprea Caţaron a fost ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, fostul „Doi şi-un sfert”, din cadrul IPJ Gorj. În mod normal, el trebuia să informeze conducerea Inspectoratului despre neregulile comise de „Garcea”, dar, în ciuda fişei postului, cel care trebuia să îi ferească pe poliţişti de ilegalităţi a fost cel care le-a cerut acestora bani şi bunuri pentru a închide ochii. Direcţia Naţională Anticorupţie a instrumentat dosarul respectiv, magistraţii schimbând încadrarea juridică a faptelor comise de fostul ofiţer. Astfel, judecătorii au decis ca mai multe infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată să devină doar trafic de influenţă, pedepsele fiind şi ele cu totul altele, doar acuzaţia de luare de mită rămânând aşa cum au apreciat procurorii anticorupţie.

Vreo cinci poliţişti, proveniţi din localităţi apropiate de Târgu Jiu, dar şi din municipiu, se regăsesc pe lista celor care au trebuit să explice în faţa magistraţilor cum au fost condiţionaţi să dea diferite sume de bani pentru a li se asigura „spatele”. Pentru fiecare dintre fapte Caţaron a primit diferite pedepse, toate fiind contopite, la final, în una singură, conform legislaţiei româneşti. „Obligă inculpatul la 800 lei către Bichea Costin şi 1.500 lei către Fota Laurenţiu, cu titlu de despăgubiri civile. Confiscă de la inculpat suma de 3.840 lei. Menţine măsura sechestrului asigurător asupra autoturismului marca Daewoo Cielo,…, instituită prin ordonanţa din 02.12.2010 până la concurenţa sumei de 3.840 lei”, se arată în decizia judecătorilor gorjeni.

Faptele…

Sentinţa nu este una definitivă, putând fi atacată cu apel. Decizia de la Tribunalul Gorj a fost luată după ce pe parcursul acestui proces au fost audiaţi mai mulţi şefi din conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Rechizitoriul DNA, Biroul Teritorial Târgu Jiu, arată că fostul ofiţer se „împrumuta” destul de des la cei pe care trebuia să îi verifice, banii nemaifiind restituiţi. „Inculpatul Caţaron Oprea a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la unele fapte de natură penale despre care avea cunoştinţă. De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. În acelaşi scop, a mai pretins de la doi agenţi, cu titlu de împrumut, sumele de 300 euro şi 20.000 - 25.000 lei, refuzând ulterior restituirea banilor. În plus, Caţaron Oprea, în calitatea sa de ofiţer de informaţii, a primit cu titlu de „împrumut” de la alţi trei agenţi de poliţie, sumele totale de 3.150 lei, 1.000 euro şi produse alimentare în valoare de 440 lei pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea I.P.J. Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat”, se arată în rechizitoriul DNA.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: