EXCLUSIV: Cum a fost aplicat planul de management al lui Ciurel

Laurenţiu Ciurel va fi obligat să-şi facă public pe 28 mai programul de management pe baza căruia a fost selectat manager privat. Ciurel îl aplică deja de luni bune şi s-a văzut cum: a tăiat salarii, a schimbat organigrama aproape în fiecare lună, a lăsat complexul fără contracte de energie. A transformat prime şi sporuri sigure în iluzorii pachete de performanţă pentru muncitori, în timp ce salariile directorilor şi aşa mari au ajuns şi mai mari. A făcut angajări politice. Urmează concedii fără plată şi transformarea a mii de angajaţi în „zilieri”. Iată o scurtă istorie a faptelor şi declaraţiilor lui Ciurel de la numirea sa ca manager privat. Cronologia este inversă.

24 mai 2013: Ciurel propune reducerea numărului de salarii compensatorii în cazul concedierilor colective, la doar câteva luni de la negocierea acestora cu sindicatele şi semnarea CCM. „Sunt mult prea multe 20 de salarii, nu o să se poată face efortul acesta financiar. Trebuie adiţionat contractul cu un număr mai mic de salarii, să spunem 10 sau 15“, a declarat Ciurel.

24mai 2013: Ciurel declară că modelul lui de management este Borza, cel care conduce o companie aflată în insolvenţă – Hidroelectrica. „Încerc să fac şi eu ce face Borza, dar cu mai puţină gălăgie", a spus Ciurel.

22 mai 2013: Sindicatele sunt anunţate de Ciurel că de la 1 iunie, salariaţii vor fi trimişi în concediu fără plată câte o zi pe săptămână. Asta înseamnă o reducere a salariului cu 20%.

22 mai 2013: Sindicatele dau publicităţii dovada că pentru anumiţi angajaţi protejaţi de noua conducere, sporurile au fost incluse în salarii înainte de tăierea acestora.

22 mai 2013: Presa află că mai multe soţii de directori, printre care şi soţia directorului de Resurse Umane Ion Răuţ, au de la 1 aprilie salarii majorate cu sute sau mii de lei, în condiţiile în care peste o mie de salariaţi TESA, inclusiv cei direct productivi, au pierdut sute sau mii de lei.

21 mai 2013: Ciurel ironizează minerii şi energeticienii care au protestat la sediul ANRE, deşi după trei zile de pichetare, energia termo a intrat pe piaţă. „Au oprit pichetările pentru că alergau după oameni prin cariere să-i ducă la Bucureşti şi nu găseau, la un moment dat au pichetat cu doi oameni într-una din zile. Ce să-mi facă mie sindicatul cu ANRE, ala e un ordin cu integrale în el şi grafice”, a spus Ciurel.

21 mai 2013: Ciurel anunţă că 3.000 de angajaţi vor lucra part-time, în sensul că vor fi chemaţi la serviciu doar câteva luni pe an, când este nevoie. „Ciurel vrea să transforme angajaţii în zilieri”, au acuzat sindicatele.

20 mai 2013: Ciurel susţine că are curaj să le vorbească minerilor, dacă aceştia vor ieşi în stradă să protesteze. Primăria a interzis protestul minerilor şi energeticienilor, din cauza Zilelor oraşului.

13 mai 2013: Ciurel şi echipa sa pleacă în China pentru zece zile, pe banii companiei, în condiţiile în care compania lucra doar cu grupul de cogenerare de la Craiova.

9 mai 2013: Preşedintele CJ Gorj Ion Călinoiu, cel care l-a impus pe Ciurel în funcţia de director, anunţă că societatea CE Oltenia mai are bani doar pentru o lună. Ciurel confirmă „Dacă nu vom putea să pornim foarte repede, nu vom putea să producem energie, nu vom obţine venituri, nu vom putea plăti salarii, taxe şi furnizori. În cazul acesta cu siguranţă una din măsuri va fi diminuarea activităţii”.

8 mai 2013: Ciurel anunţă că sute de mii de tone de cărbune s-au autoaprins în depozite şi se degradează.

7 mai 2013: Ciurel anunţă „valuri mari de concedieri”, dacă guvernul nu ia măsuri pentru ca energia termo să intre în piaţă. ANRE acuză conducerea CE Oltenia că nu are contracte bilaterale.

3 mai 2013: PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ULTIMII 15 ANI, TERMOCENTRALELE TURCENI ŞI ROVINARI AU OPRIT TOATE GRUPURILE ENERGETICE.

1 mai 2013: Salariaţii CE Oltenia sunt trimişi în concedii colective forţate. Alte mii de salariaţi ai prestatorilor de servicii intră în concedii fără plată.

24 aprilie 2013: Ciurel anunţă discuţii pentru fuziunea cu Hidroelectrica drept soluţie pentru salvarea CE Oltenia, deşi a fost ani la rând un opozant al înfiinţării companiei Electra.

22 aprilie 2013: Ciurel recunoaşte că a dus compania pe pierderi în aprilie şi mai, dar că aşteaptă seceta ca să-şi revină: “În perioada aia sigur nu e nici vânt, sigur nu mai e nici apă, vom rămâne singuri în piață și abia aștept momentul acela. Aprilie și mai vor fi pe minus”.

19 aprilie 2013: Ciurel anunţă că pe pachetul de 15% din acţiunile CE Oltenia se pot obţine între 15 şi 85 de milioane de euro, deşi sumele vehiculate iniţial erau între 150-220 de milioane de euro.

15 aprilie 2013: Ciurel anunţă MOARTEA companiei. „Dacă ajungem să stăm în cei 500 de MW precizaţi în hotărâre o să fim deja morţi”, a spus Ciurel.

Aprilie-mai: Au loc licitaţii controversate pentru masa caldă şi biletele de odihnă şi tratament. Sute de angajaţi de la cazare-cantine au intrat în şomaj.

1 aprilie 2013: Ciurel îşi prezintă noua echipă formată din oamenii săi de încredere, unii aduşi din pensie (Medinţu), alţii de la firmele băieţilor deştepţi (Diţescu – Romelectro). Mai mulţi foşti directori generali sunt detaşaţi la „batalionul disciplinar” de la Peşteana.

27 martie 2013: Ciurel anunţă înlocuirea maşinilor de lux cu modele Dacia, ceea ce nu s-a întâmplat.

25 martie 2013: Florin Cârciumaru îşi asumă politic numirea lui Ciurel, spunând că „până la urmă domnul Ciurel este reprezentantul guvernului USL“.

Martie 2013: Ciurel anunţă că schimbă organigrama, desfiinţează EMC-uri şi împarte complexul Craiova în două. Aproape toate structurile au şefi politici sau apropiaţi ai cuplului Ciurel-Răuţ.

19 martie 2013: CE Oltenia scoate la vânzare opt pachete de energie, dar nu a avut cumpărător. Situaţia s-a repetat ulterior de mai multe ori.

18 martie 2013: Mai mulţi parlamentari au criticat managementul CEO. Ciurel anunţă că îi va da în judecată.

15 martie 2013: Ciurel a recunoscut că doar jumătate din profitul cu care s-a lăudat anul trecut a fost din exploatare, restul fiind din diferenţe de curs valutar.

14 martie 2013: Ciurel anunţă că taie un milion de dolari de la masa caldă.

14 martie 2013: Presa află de decizia scoaterii lui Marian Motocu şi Directorat şi de la şefia Diviziei Energie şi înlocuirea lui la 1 aprilie cu pensionarul Medinţu.

martie 2013: Jurista şefă a CE Oltenia cere desfiinţarea Serviciului Juridic şi angajarea unei firme de avocatură. Juriştii sunt consideraţi limitaţi, fără experienţă, cu studii la Târgu Jiu şi nu ştiu limbi străine. Ciurel avizează favorabil raportul.

11 martie 2013: Ciurel anunţă că se apucă de presă. Complexul îşi va face ziar, pentru a informa „corect” angajaţii.

11 martie 2013: Ciurel anunţă că are un salariu de circa 5.000 de euro, pe care îl merită, pentru că munceşte mai mult decât Băsescu.

5 martie 2013: ITM îi cere lui Ciurel să respecte faptul că salariaţii proveniţi din CE Rovinari aveau contract colectiv valabil şi au fost prejudiciaţi cu 10 miliarde de lei vechi.

1 martie 2013: CE Oltenia are o nouă organigramă.

25 februarie 2013: CE Oltenia spune într-un comunicat că are costuri suplimentare de 200.000 de euro pe zi din cauza repetatelor porniri şi opriri ale grupurilor energetice.

22 februarie 2013: CEO publică anunţă prin care caută firmă pentru listarea la bursă. Termenul de depunere a ofertelor este de numai cinci zile.

20 februarie 2013: Ciurel dă vina pe eoliene ca să justifice faptul că nu poate vinde energie.

19 februarie 2013: Administraţia şi sindicatele au semnat noul CCM, prin care mai multe prime, sporuri şi promisa indexare de 3% sunt incluse în trei pachete de performanţă, care vor rămâne cel mai probabil numai pe hârtie.

13 februarie 2013: Angajaţii au primit primii fluturaşi cu lichidări reduse, pe baza unor decizii de directorat, fără ca noul CCM să fie negociat şi semnat.

13-19 februarie 2013: Angajaţii Diviziei Miniere sunt trimişi în concediu forţat.

7 februarie 2013: Ciurel semnează un document cu sindicatele, în care susţine că pragul de rentabilitate este de 1.800 MWH. Ulterior, Ciurel abia reuşea în zilele bune să treacă de 1.200 MWh.

6 februarie 2013: Ciurel susţine că luna ianuarie a fost dezastruoasă pentru CE Oltenia.

29 ianuarie 2013: „Am uneori impresia că suntem pe Titanic, ne-a lovit icebergul şi noi încă dansăm”, a spus Ciurel cu privire la pretenţiile sindicaliştilor la negocierea CCM.

28 ianuarie 2013: Comisia Europeană anunţă o anchetă pentru ajutorul de stat mascat oferit Oltchim pe filiera CE Oltenia – CET Govora.

28 ianuarie 2013: Se anunţă o nouă schimbare a organigramei.

24 ianuarie 2013: Ciurel nu exclude privatizarea majoritară a CEO în 2014.

23 ianuarie 2013: Şefii CEO anunţă că se vor muta în noul sediu, achiziţionat cu 1,5 milioane de euro.

23 ianuarie 2013: Fondul Proprietatea contestă legalitatea selectării lui Ciurel ca manager privat, procesul fiind pe rolul instanţei. Ciurel a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu mandat limitat.

23 ianuarie 2013: Ciurel a fost confirmat manager privat al CE Oltenia.

Vizualizări: 317

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: