Experimente pe copiii noştri

A început anul şcolar în noua lui formă, în care s-a introdus clasa „0”. Copii mici, de 6 ani, s-au dus la şcoală cu cei mari şi s-au speriat aşa de tare, încât prima lor zi de scoală a fost o jelitură în toată regula. Degeaba i-a luat d-na ministru pe unii în braţe, că tot nu au tăcut. În alte locuri, bieţii copii au şi plâns şi nici nu au băncuţele speciale în clase, fapt pentru care s-au aşezat pe perne sau pur şi simplu pe jos. S-a prins şi primul ministru că aceste clase speciale n-ar fi trebuit duse în şcolile generale, ci ar fi fost mai bine dacă ar fi rămas în grădiniţe, unde copiii mici oricum sunt obişnuiţi. Probabil că anul viitor micuţii se vor întoarce din nou în grădiniţe, la grupa pregătitoare, care funcţiona până în acest an şi funcţiona foarte bine. Nu mai punem la socoteală că şcolile de la sate  nu au cadre didactice special pregătite care să lucreze cu astfel de copii, caz în care se va apela la tradiţionala metodă, cea a suplinirilor.

Pentru că se consideră că anul acesta este un nou început pentru reforma învăţământului, nici bacalaureatul nu va mai fi ca până acum şi nici ca până în urmă cu doi ani. Pentru că mii de absolvenţi de liceu nu au fost în stare să treacă examenul de bacalaureat nici în vară, şi nici în toamnă,  s-a ajuns la concluzia că trebuie făcut ceva şi pentru absolvenţii care nu vor să înveţe. Guvernarea PSD a inventat bacalaureatul profesional, care este un fel de carcalete din ceea ce a propus reforma lui Funeriu. Fostul ministru Funeriu a propus bacalaureatul diferenţiat, prin care absolvenţii decideau dacă vor să continue studiile doar la facultăţi tehnice, la orice facultate sau să se specializeze într-o meserie onorabilă. Un fel de bacalaureat pe model francez, unde există trei feluri de bacalaureat.

Astfel de bacalaureat ar fi trebuit să fie funcţional peste câţiva ani, când pe îndelete s-ar fi aprobat curricula pentru fiecare categorie în parte, iar liceenii s-ar fi dumirit ce drum să apuce în viaţă. Pentru că guvernarea PSD şi-a dat seama că tot dând bacalaureatul după metoda Funeriu ar fi pierdut voturile părinţilor celor care nu reuşeau să treacă examenele, a cotit-o ca la Ploieşti şi a inventat bacalaureatul profesional, care se va aplica direct din acest an şcolar.

Deocamdată ministresa Andronescu a declarat că absolvenţii de bacalaureat profesional nu vor putea să acceadă către nici o universitate şi vor folosi acest bacalaureat pentru a încheia un ciclu de învăţământ, ce-i va trimite pe adolescenţi către şcolile profesionale. Îngrijorarea oamenilor responsabili, printre care îl amintesc pe profesorul Gologan, cel care pregăteşte lotul olimpic românesc pentru olimpiada de matematică, este legată de posibilitatea ca actuala guvernare, în goană teribilă după voturi, să nu dea o ordonanţă prin care şi aceşti absolvenţi să poată urma unele din facultăţile tehnice din România şi oricare altă facultate particulară din sutele care funcţionează ca nişte SRL-uri. 

Experienţele triste din învăţământul românesc îl îndreptăţesc pe profesor, şi pe mulţi alţii, să creadă că de ce se teme nu va scăpa. E plină lumea de „Spiru Haret” sau de Universitatea liberă din Chişinău…

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: