EXPLICAŢIE: Turiştii ocolesc Gorjul din cauză că nu primesc produse bio

Turismul din Gorj este la pământ! Asta arată statistica realizată chiar de către Consiliul Judeţean privind firmele cu obiect de activitate turism, agroturism şi turism montan care îşi desfăşoară activitatea în cele mai importante zone ale judeţului. Chiar dacă foarte mulţi străini se dau în vânt după turismul monahal, localitatea Tismana este ocolită de turişti. Autorităţile spun că principalul motiv este acela că administratorii de pensiuni le dau să mănânce turiştilor produse cumpărate din supermarketuri, în condiţiile în care aceştia aleg să viziteze zone cu tradiţie în producţia vegetală şi în creşterea animalelor.

Statistica realizată de Consiliul Judeţean Gorj arată că dintre firmele din Tismana doar 1,24% au obiect de activitate turismul, punând la dispoziţia turiştilor facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată. Asta în condiţiile în care producţia vegetală şi creşterea animalelor ocupă o pondere de 55,66%.

Nici la Novaci situaţia nu este prea roz în condiţiile în care Rânca ar putea atrage turiştii marilor staţiuni montane din ţară. Aici firmele cu obiect de activitate turism au o pondere de 4,16%, iar producţia vegetală şi creşterea animalelor este de 27,28%. Firme care prestează activităţi de turism există şi în zona Târgu Cărbuneşti, procentul acestora fiind mai mare decât la Tismana, mai exact 3,49%, în condiţiile în care creşterea animalelor şi producţia vegetală ajunge la 11,04%.

Lipsite de orice încercare de a face turism sunt zonele Motru şi Bumbeşti Jiu. Aici practic nu există firme care să aibă acest obiect de activitate. „Faţă de potenţialul turistic al judeţului Gorj, dezvoltarea bazei de turism nu este deloc mulţumitoare. Asta pentru că implicarea autorităţilor prezintă urcuşuri şi coborâri. Am propus deplasări în teritoriu la primării pentru ca cetăţenii să poată fi îndrumaţi în vederea înfiinţării şi desfăşurării activităţii IMM-urilor”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean.

Pensiunile aprovizionate cu produse din supermarketuri

Autorităţile judeţului spun că străinii ocolesc Gorjul pentru că proprietarii de cabane şi pensiuni le pun pe masă produse achiziţionate din supermarketuri. „Turiştii străini preferă agroturismul şi turismul ecumenic, vor să consume la pensiuni produse autohtone obţinute în gospodăriile localnicilor. Proprietarii de pensiuni din Gorj nu au întotdeauna cea mai bună colaborare cu producătorii agricoli. Lucrurile ar sta cu totul altfel dacă s-ar face contracte ferme cu producătorii”, a mai precizat Mădălina Ciolocoi.

Şi primarul de la Tismana a recunoscut că lipsa produselor autohtone de pe masa turiştilor este unul din motivele pentru care zona este ocolită mai ales de străini. „Într-adevăr, străinii mai ales vor să li se pună pe masă produse autohtone. Din păcate la Tismana încă se consumă roşii din Turcia, fructe din Spania sau brânzeturi din alte zone. Asta în condiţiile în care avem foarte multe sere, solarii şi ferme de animale, iar produsele localnicilor sunt din belşug. Puţinii turiştii care vizitează zona cumpără de la oameni brânză şi produse lactate întrucât la pensiuni li se pun pe masă produse din supermarketuri. La Tismana, sunt înregistrate peste 16.000 de ovine şi peste 2500 de ovine, ceea ce înseamnă o producţie foarte mare de brânză şi produse lactate”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Dau vina pe legislaţie

Proprietarii de pensiuni spun că din cauza legislaţiei nu pot comercializa produsele autohtone, atât de râvnite de străini. Primarul de la Tismana spune că actuala legislaţie îi împiedică să facă achiziţii de la localnici. „Proprietarii de pensiuni se feresc să cumpere carne de porc de la oameni şi preferă supermarketurile chiar dacă nu are nici un gust carnea respectivă. Asta pentru că oamenii nu au posibilitatea să le ofere documentele cerute de legislaţie. A introduce în circuit produse autohtone reprezintă un risc din cauza legilor în vigoare. Este nevoie de un certificat de sănătate, iar oamenii nu au posibilitatea de a le prezenta comercianţilor. Nu le pot elibera documente financiar-contabile pe care proprietarii de pensiuni să le justifice apoi în evidenţele contabile. În aceste condiţii nu ne putem aştepta la un aflux de turişti şi la dezvoltarea IMM-urilor. Trebuie modificată legea mai întâi şi eliminată birocraţia”, a precizat Marian Slivilescu.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: