Extinderea Carierei Roşia, atacată la Comisia Europeană

Greenpeace România încercă să câştige duelul cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj cu ajutorul Comisiei Europene. În primă fază, organizaţia ecologistă a acţionat în instanţă APM Gorj pentru avizul de mediu acordat fostei SNLO pentru defrişarea a câteva zeci de hectare la Cariera Roşia. Instanţele de judecată româneşti au respins solicitarea Greenpeace, iar acum organizaţia s-a adresat Comisiei Europene în speranţa că-i va da câştig de cauză.

Disputa dintre Greenpeace şi APM Gorj a pornit în urmă cu câţiva ani, atunci când aceasta din urmă a eliberat avizul de mediu pentru tăierea a circa 50 de hectare de pădure pentru continuarea activităţii de exploatare a cărbunelui la Cariera Roşia. Conducerea agenţiei menită să protejeze mediul spune că nu se teme de decizia Comisiei Europene, mai ales că a avut câştig de cauză la instanţele din România. „Am avut trei procese cu Greenpeace şi le-am câştigat pe toate la instanţele româneşti, toate s-au judecat la Tribunalul Bucureşti. Ei au făcut acum pe unul singur o sesizare şi la Comisia Europeană. După ce au văzut că nu au câştigat în instanţă s-au simţit frustraţi probabil. Acordul l-am dat în 2010 pentru Cariera Roşia. Nu-mi fac nicio grijă, consider că am procedat corect. Noi ţinem cont de studiul de impact, dezbatere publică, ceea ce s-a făcut”, a spus Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Greenpeace România solicită suspendarea acordului de mediu pe considerentul că la acordarea documentului nu s-a ţinut cont de efectele negative asupra climei, efecte care spun ei s-ar accentua prin defrişarea arborilor.  Anul trecut, CE Oltenia a redat în circuitul forestier circa 400 hectare de teren.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: