Extinderea parcului industrial, blocată la guvern. Călinoiu acuză PDL!

O nouă lege care reglementează condiţiile de constituire a parcurilor industriale pe platforme construite anterior anului 1989 a îngreunat extinderea Parcului de la Bumbeşti Jiu cu cele aproximativ 12 hectare, de la UM Sadu. Consiliul Judeţean Gorj a aprobat preluarea activelor disponibile printr-o hotărâre adoptată la sfârşitul anului 2011, reprezentând un act administrativ cu caracter prealabil adoptării hotărârii de guvern. Potrivit conducerii Romarm, hotărârea  de guvern prin care se va legifera transferul va fi emisă în luna septembrie.

Hotărârea de Guvern, prin care va fi legiferat transferul suprafeţei de aproximativ 12 hectare, este aşteptată de aproximativ 2 ani, atât de către Uzina Mecanică Sadu, care va scapă de circa 60% din datorii, cât şi de către Parcul Industrial care va putea acorda spaţii unor noi investitori.

Şefii judeţului dau vina pe fostul Guvern, care a întârziat demersurile, dar uită că de mai bine de un an avem premier un deputat PSD de Gorj. “Consiliul Judeţean Gorj a aprobat preluarea activelor disponibile printr-o hotărâre adoptată la sfârşitul anului 2011 reprezentând un act administrativ cu caracter prealabil adoptării hotărârii de guvern. Datorită echipei ministeriale de la acea dată, documentaţia înaintată către Ministerul Economiei, ce are calitatea de iniţiator al hotărârii de guvern, a întâmpinat întârzieri nejustificate”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Deşi erau promisiuni că transferul se va realiza încă din primăvară, o nouă legea a impus obţinerea altor avize decât cele existente la dosar. “Ulterior, pe fondul intrării în vigoare a noii legi a parcurilor industriale, şi anume legea 186/2013, publicată luna trecută şi care reglementează noi condiţii de constituire a parcurilor industriale pe platformele industriale construite anterior anului 1989, s-a impus obţinerea unor noi avize suplimentare de la autorităţile publice centrale competente. Astfel că documentaţia se află în momentul de faţă în curs de avizare la MDRAP”, a mai precizat Ion Călinoiu.

Documentaţie avizată până la sfârşitul lunii

Potrivit conducerii Romarm, ultimele dintre documentele solicitate au fost înaintate în urmă cu o săptămână, urmând ca avizele se fie obţinute până la sfârşitul lunii în curs. “În data de 9 august am transmis ultimele solicitări. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii ministerelor avizatoare se pare că nu sunt observaţii şi că până la sfârşitul lunii întreaga documentaţie va fi avizată. Aşadar, aşteptăm ca în luna septembrie să apară hotărârea de Guvern prin care se va aproba transferul suprafeţei de 11,56 de hectare de la Uzina Mecanică la Parcul Industrial Bumbeşti Jiu”, a declarat Lori Boian. De la începutul anului şi până în prezent, Gorjul a pierdut investitori care ar fi asigurat sute de locuri de muncă. Asta din cauză că în Parcul Industrial Bumbeşti Jiu nu mai există teren disponibil. Ultimii investitorii care îşi făcuseră planuri în legătură cu construirea unei fabrici în Parcul Industrial au fost din Asia, dar s-au reorietant spre o altă zonă a ţării după ce au aştepat mai bine de două luni după hotărârea de guvern prin care trebuie legiferat transferul.   

MĂRĂCINI

Parcul industrial Bumbeşti Jiu are o suprafaţă de 13,6 hectare. În incinta acestuia îşi desfăşoară activitatea 10 firme cu un număr total de aproximativ 500 de salariaţi. „Nu am putut face nimic pentru firma din Asia din cauza lipsei de teren. Mai aveam  doar vreo 3000 de metri pătraţi de spaţii în hală, însă firma din Asia dorea în jur de 11-12 hectare de teren pentru a construi o nouă fabrică”, a precizat Cristian Toader Pasti. În acelaşi timp, Uzina Mecanică Sadu continuă să aibă datorii de circa 1,3 miliarde de lei vechi şi peste 10 hectare de teren acoperite cu ierburi şi mărăcinişuri.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: