Falsele internări de o zi, blocate de coplată

Pacienţii internaţi în spitale vor plăti de la 1 aprilie o taxă la externare, între 5 şi 10 lei. Chiar dacă suma este modică, pentru oamenii săraci va fi o problemă plata acesteia. Pe de altă parte, spitalele care practică internări fictive de o zi, pentru a lua mai mulţi bani de la Casa de Asigurări, vor pierde mulţi pacienţi. Campion la internările de o zi este chiar spitalul din Bumbeşti Jiu, redeschis în urmă cu câteva luni. „Nu contează dacă este internat o oră, o zi sau o lună, taxa se plăteşte o singură dată”, a spus ministrul Sănătăţii.

Sunt gorjeni care au sesizat ziarul nostru cu privire la internările fictive practicate de spitale. „Eu am fost la spitalul din Bumbești-Jiu pentru o simplă ecografie și m-au trecut pe la toate secțiile să mă vadă cineva, deși le-am spus că nu vreau și în plus mi-au făcut 2 analize la sânge. E bătaie de joc. Te obligă apoi să accepți internarea de o zi împotriva voinței tale. Mie așa mi-au făcut. Mi-au adus la cunoștință că am internare de o zi, deși nu am vrut. Am plecat de acolo. Nu vreau să mai aud de ei”, povestește o pacientă.

Spitalul din Bumbești-Jiu, campion la internări de o zi

Pacienta care vrea să-și păstreze anonimatul pentru că lucrează în sistemul sanitar știe că internarea ei fictivă de o zi înseamnă pentru Spitalul din Bumbești-Jiu bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj.  Aceasta nu este un caz singular, dacă analizăm situația lunară a spitalului redeschis în campania electorală. Aici o pondere exagerat de mare o au internările de o zi. Chiar conducerea spitalului recunoaște că pentru aceste internări costurile sunt mai mici și sunt preferate de această unitate spitalicească. „Noi avem lunar cam 200 de internări de o zi, iar restul de 350 sunt internări pe o perioadă mai mare de timp”, a precizat Aurel Stolojanu, managerul spitalului din Bumbești-Jiu.

Și la Novaci, o sută de internări de o zi

Și la Spitalul Orăşenesc Novaci sunt în vogă internările de o zi. Lunar, în afară de cele 300 de spitalizări normale sunt aproximativ 100 de internări pentru o singură zi. „Noi nu avem foarte multe internări de o zi. Cam 20-25 pe fiecare secție, în jur de 100 pe lună, iar cu cele normale ajungem la 400. Dar să știți că la internările de o zi bolnavii nu stau internați, vin doar pentru investigații”, a precizat Eufimia Dumitrescu.

Spitalul de la Dobrița nu are internări de o zi

Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobrița nu are internări de o zi, pentru că unitatea spitalicească este departe de Târgu-Jiu, iar pacienții cu afecțiuni pulmonare nu vin până aici ca să stea o zi internați. „Noi nu facem internări de o zi, pentru că nu avem adresabilitate pentru aceste servicii, noi mergem pe spitalizare continuă. De la începutul anului și până în prezent am avut 200 de bolnavi”, a precizat Tiberiu Tătaru.

Managerii spitalelor din județ încă nu au stabilit cât va fi taxa de internare și nici în ce condiții se aplică sau la care categorii de pacienți.

EXCEPŢII

Vor fi şi categorii exceptate de la coplată. „Excludem de la coplată internările în regim de urgenţă, pacienţii cu boli cronice care se internează de mai multe ori pe lună din cauza patologiei. Este anormal să le luăm bani, trebuie protejaţi cumva. De asemenea, vor fi exceptaţi de la coplată copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii şi persoanele cu handicap”, a afirmat, joi, ministrul Eugen Nicolăescu.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: