Femeia, adevăratul motiv pentru care până și Iisus a înviat

“Cherchez la femme!”, spuneau călugării mohicani, citați ulterior de Dumas. În societatea misogină și grea (pentru femei) de pe atunci, o femeie era cauza oricărei probleme. Acum, depinde și ce înțelegi prin ”problemă”. Unele probleme create de femei sunt singurele bucurii pe care ni le dorim, în viață. Și dacă Iisus nu a înviat, de fapt, pentru noi, ci tot pentru o femeie? Știu, știu. Nu e cea mai populară idee exprimată vreodată. Și totuși…

Deși evreu, divinitatea și femeia sunt temele predilecte ale poeziei lui Leonard Cohen. Deseori, cele două se întrepătrund și o fac minunat, aș adăuga. În ”Suzanne”, poetul compară dragostea lui pentru iubită cu cea a lui Iisus pentru noi toți. Iar în ”So Long Marianne” spune: ”Știi că iubesc să trăiesc cu tine / Dar mă faci să uit atât de mult… / Din cauza ta am uitat să mă rog la îngeri / Așa că îngerii au uitat și ei să se roage pentru noi.” Cântec de despărțire, dar de despărțire frumoasă, ”So Long Marianne” este doar una dintre dovezile că, de fapt, femeia e sursa a tot ceea ce este frumos.

În anii '40, Marianne Ihlen locuia la țară, în Norvegia, la bunici. La un moment dat, bunică-sa i-a ghicit în cafea sau poate chiar în palmă: ”Văd cât se poate de clar, o să întâlnești un bărbat cu limbă de aur”, i-a zis. Marianne avea să întâlnească doi.

În anii '50, Marianne Ihlen s-a mutat din Oslo pe o insulă din Grecia, împreună cu soțul ei, scriitorul Axel Jensen. Își cumpără o casă micuță și dărăpănată de pe malul mării și își ia în serios meseria de nevastă, mamă și muză. ”Am fost o vreme satisfăcută să fiu muza de la picioarele lui Axel, dar mai apoi am realizat că trebuie să-mi găsesc propriul drum în lume, să fiu pe picioarele mele, atât din punct de vedere economic, cât și creativ”, spunea Marianne. În 1960, Jensen o părăsește și pe ea, și pe fiul lor de 6 luni și pleacă de pe insulă.

La câteva săptămâni, când Marianne stătea în magazinul din sat, la coadă, așteptând să plătească o sticlă de apă și una de lapte, un bărbat a apărut în prag și a invitat-o să li se alăture afară, la terasă. Era Leonard Cohen. Care mai târziu a spus că a fost cea mai frumoasă femeie pe care a văzut-o vreodată. La masă, Cohen nu spune nimic. ”Doar mă privea. Dar, când ochii mi se intersectau cu ai lui, întregul corp începea să-mi tremure.”

În anii '60, Marianne Ihlen s-a mutat din Grecia în Montreal, unde a trăit cu Cohen și fiul ei pe aproape întreg parcursul acelui deceniu, poate cel mai frumos dintre toate (pentru omenire și bănuiesc că și pentru ei). Exact ce nu voia să i se mai întâmple, i s-a întâmplat iarăși: a devenit muză pentru a doua oară.

Dacă e să facem o listă a tuturor minunilor create de bărbați ca să impresioneze o femeie, nu ne-ar ajunge 1000 de numere de ziar, fără reclame. Să le mulțumim, deci. Și să le căutăm acolo unde trebuie.

Vizualizări: 881

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: