Fermierii gorjeni îşi vor primi toţi banii de la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj nu mai eliberează, din această săptămână, adeverinţe pentru credite. Până la sfârşitul lunii fermierii vor primi, integral, ajutoarele financiare. Zeci de fermieri au renunţat la credite din această cauză. APIA Gorj trebuie să anuleze peste 100 de adeverinţe.

Sprijinul financiar sub forma primei de exploataţie, pentru specia bovine, respectiv prima pe cap de animal pentru specia ovine-caprine va intra în conturile fermierilor gorjeni până la sfârşitul lunii ianuarie. Începând cu săptămâna în curs, APIA Gorj nu mai eliberează adeverinţe pentru credite din această cauză. Până în prezent s-au eliberat aproximativ 1000 de asemenea adeverinţe. Potrivit Convenţiei, adeverinţa eliberată de APIA confirmă faptul că beneficiarul a depus cererea de plată pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative. „Până în prezent s-au anulat peste 100 de adeverinţe pentru că unele dosare au fost respinse de către bănci, solicitanţii având alte credite restante, dar şi pentru că oamenii au renunţat să mai facă credite datorită procedurilor făcute de bănci, aşteptând ca banii să le intre în cont, în condiţii normale. Acţiunea de anulare a adeverinţelor continuă şi în această perioadă”, a declarat Traian Crăc, directorul APIA Gorj.

Bani şi pentru fermierii cu credite

Fermierii care şi-au ridicat banii în urma creditelor vor mai primi şi ei o cotă parte din suma oprită de către băncii drept fond de rezervă. „Băncile au oprit circa 10% din valoarea pe care trebuia să o primească fermierul, odată cu virarea banilor de către APIA vor mai acorda cetăţenilor o cotă parte din acest fond de rezervă”, a mai precizat Traian Crăc. Surse neoficiale spun că există posibilitatea ca fermierii să primească înapoi toţi banii opriţi de către bănci în condiţiile în care statul va plăti cheltuielile de creditare ale acestora.

Cuantumul total al sprijinului financiar pentru specia bovine este de 571 lei/cap, iar pentru specia caprine-ovine cuantumul este de 44 lei/cap. APIA a plătit în toamna anului trecut prima tranşă pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare, în cuantum de 200 lei/cap bovină şi 15 lei pe cap/ovină-caprină.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: