Fermierii gorjeni renunţă la subvenţiile APIA de frica impozitelor

Aproximativ 3000 dintre gorjeni, care până acum au beneficiat de subvenţii pe suprafaţă din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, nu au mai solicitat sprijinul financiar pentru anul în curs. Fermierii îşi mai pot depune cererile, cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi scursă după data de 15 mai, până la 10 iunie. Reprezentanţii APIA Gorj spun că agricultorii renunţă să mai solicite subvenţia din cauză că oamenii se tem de impozit.

Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2013 este pe ultima sută de metri. Gorjenii mai pot solicita sprijinul financiar până pe data de 10 iunie, cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Sesiunea pentru  înregistrărilor cererilor fără penalităţi s-a derulat în perioada 1 martie-15 mai.

Potrivit conducerii APIA Gorj, până în momentul de faţă, s-au înregistrat cu aproximativ 3000 de cereri mai puţine, faţă de anul trecut. „În perioada 1 martie - 22 mai 2013, au fost depuse în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2013, un număr de 22.543 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 85.026,46 hectare, ceea ce reprezintă 87,89% din numărul cererilor programate, respectiv 90% din suprafaţă înregistrată în anul 2012. Din acestea, au fost operate / introduse în baza de date un număr de 20.647 adică 91,59% din cele primite, respectiv verificate un număr de 16.667 cereri, adică 80,72% din cele operate. În concluzie, până în momentul de faţă, am înregistrat cu 2.700 de cereri mai puţine decât în anul 2012. Practic, nu a fost solicitată subvenţia pentru circa 5 000 de hectare de teren”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. 

Nu scapă de impozite

Reprezentanţii APIA Gorj spun că numărul scăzut al celor care au solicitat subvenţia pe suprafaţă se datorează în primul rând impozitului pe care fermierii vor fi nevoiţi să-l plătească. „Personal, cred că am înregistrat mult mai puţine solicitări pentru că oamenii au auzit că dacă îşi declară o suprafaţă mai mare vor plăti impozit. Nu văd de ce se feresc pentru că organul fiscal nu foloseşte numai baza noastră de date, ci şi situaţia funciară a primăriilor”, a declarat Constantin Negrea.

Acesta a mai precizat că şi neregulile constatate în anul 2012 i-au speriat pe fermieri. „Un alt motiv pentru care fermierii nu au mai venit să solicite subvenţia pe suprafaţă îl reprezintă neregulile constatate în anul 2012, care fost transpuse în procese verbale de constatare şi imputarea sumelor respective. Mulţi cred că dacă nu mai solicită subvenţia în acest an, vor scăpa de imputarea banilor. Cei în cauză trebuie să ştie că noi trimitem procesele verbale la organul fiscal, iar sumele se recuperează indiferent dacă oamenii mai solicită sau nu subvenţia. Ba mai mult, recuperarea banilor se putea face prin compensare cu plăţile aferente campaniei 2013, oamenii nemaifiind nevoiţi să scoată bani din buzunar”, a mai precizat Constantin Negrea.

SOMAŢII

Încă din primele luni ale anului în curs, sute de fermieri gorjeni au fost somaţi să restituie subvenţiile încasate de la APIA din cauză că au fost depistaţi cu nereguli. Ba mai mult, instituţia a emis peste 1000 de note de fundamentare şi procese verbale pentru prejudicii de peste 3 milioane de lei.

Vizualizări: 352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: