Fermierii îşi primesc banii pentru serele şi solariile distruse de zăpadă

Compensaţiile promise de Ministerul Agriculturii pentru refacerea serelor şi a solariilor distruse de zăpadă şi viscol vor intra în conturile gorjenilor în aceste zile. Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, Direcţia Agricolă Gorj a intrat în posesia sumei de aproximativ 90.000 de lei, banii urmând a fi împărţiţi celor 28 de legumicultori care au avut de suferit din cauza capriciilor vremii. Deşi despăgubirile nu acoperă pierderile decât într-o mică măsură, agricultorii spun că orice ajutor din partea statului e binevenit.

Legumicultorii gorjeni, care au avut de suferit din cauza căderilor masive de zăpadă din perioada ianuarie-februarie, îşi vor primi, în sfârşit, banii promişi de Guvern pentru refacerea serelor şi solariilor. Direcţia Agricolă Gorj a primit deja suma necesară pentru despăgubirea celor 28 de persoane afectate, urmând ca în aceste zile să efectueze plăţile. “Direcţia Agricolă Gorj a primit suma de 86.339 lei pentru despăgubirea celor 28 de legumicultori care au înregistrat pierderi din cauza viscolului şi a căderilor masive de zăpadă. Fermierii aşteptau acest ajutor de minimis, de câteva luni, pentru reluarea ciclului de producţie la culturile de legume şi flori. Suma de care va beneficia o persoană variază între 189 şi 27.660 de lei, fiind stabilită în funcţie de suprafaţa de folie sau de geam distrusă de zăpadă şi viscol”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Pierderile, acoperite doar într-o mică măsură

După aproximativ o jumătate de an de aşteptare, legumicultorii gorjeni îşi luaseră gândul de la compensaţiile acordate de Ministerul Agriculturii. Ba mult, aceştia au încercat să recupereze o parte din materialele solariilor şi serelor distruse de zăpadă. Un agricultor din cartierul Vărsături va primi o compensaţie de aproximativ 5000 de lei, însă banii sunt insuficienţi pentru a acoperi pagubele. “Paguba cea mai mare a fost la structura solariilor, iar compensaţiile acoperă doar mică parte din pierderi. Banii îi vom folosi tot pentru folie, iar acum încercăm să recuperăm materialele din fosta structură. Zăpada şi viscolul ne-a distrus 5 solarii cu o suprafaţă de peste 2000 de mp. Structura unui solar ne-a costat în jur de 3000 de euro şi încercăm să recuperăm materiale măcar pentru 3 solarii. Iniţial, ne gândeam că vom fi ajutaţi cu bani pentru structură, dar e bine şi pentru folie decât deloc”, a declarat Gheorghe Dumitru, agricultor din Cartierul Vărsături, din Târgu Jiu.

RECOMPENSĂ

Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, persoanele fizice primesc 18 lei/mp pentru geamuri şi 2,25 lei/mp pentru foliile din plastic. Sumele sunt mai mari pentru celelalte categorii de beneficiari (24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic). Pentru producătorii agricoli persoane fizice cuantumul compensaţiilor este diminuat cu 25% întrucât aceştia nu sunt plătitori de TVA. 

AFECTAŢI

Fenomenele meteorologice de la sfârşitul iernii i-au afectat pe legumicultorii din Târgu Jiu, Cruşeţ, Peştişani, Drăguţeşti, Baia de Fier, Arcani, Bumbeşti Piţic şi Bumbeşti Jiu. “La nivelul judeţului Gorj, din totalul de 0.73 hectare de sere a fost distrusă o suprafaţă de 551,5 mp, iar din totalul de 5,93 hectare de solarii a fost afectată o suprafaţă de 30.506 mp”, a mai precizat Ion Popescu.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: