Finanţarea manifestărilor culturale, suportată de primării

Multe dintre evenimentele cultural-artistice de anul acesta nu vor mai primi finanţare de la bugetul instituţiilor culturale, aşa că administraţiile publice din localităţile unde se vor desfăşura respectivele evenimente vor trebui să preia o cotă parte din cheltuieli.

Ion Cepoi, directorulCentrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale CJCPCT)  Gorj, spune că instituţia sa va asigura suportul logistic şi profesional la toate manifestările: „Ne vom ocupa, desigur de aceste aspecte, iar de cel financiar, în limita posibilităţilor. Anul acesta, bugetul  pe care ni-l va aproba Consiliul Judeţean (CJ) Gorj nu va putea acoperi cheltuielile pentru toate activităţile programate în agenda culturală”. Bugetul de care a beneficiat CJCPCT Gorj a înregistrat în ultimii ani o scădere semnificativă.

Mai puţini bani, mai multe manifestări

Astfel, dacă în 2008, CJ a alocat instituţiei respective suma de 568.000 lei, în 2009, 540.000 lei, acum nu se ştie nici dacă cea de 515.000 lei, estimată pentru 2010, va fi aprobată. Cepoi mai precizează că, în ciuda problemelor economice, agenda culturală de anul acesta s-a îmbogăţit cu noi evenimente: „Vom avea încă 2 festivaluri la Crasna şi Aninoasa, ne propunem să continuăm înfiinţarea de colecţii muzeale şi, de asemenea, să reluăm Festivalul Internaţional de Folclor. Chiar dacă Gorjul nu este un judeţ bogat, marile companii din minerit şi energie ne-au sprijinit mereu din punct de vedere financiar la organizarea evenimentelor tradiţionale şi sperăm să ne ofere în continuare suportul lor”. Judeţul nostru ar putea beneficia de un proiect cultural intitulat „Strategii culturale pe termen scurt, mediu şi lung în Gorj” ce va fi supus mâine în dezbatere publică, în cadrul întâlnirii anuale a CJ şi a CJCPCT cu directorii de case de cultură şi cămine culturale din judeţ. Tot mâine, va avea loc lansarea Revistei „Jiului de Sus” (publicaţie a aşezămintelor culturale din judeţul Gorj), nr. 8-9/2009 şi a revistei de cultură „Portal Măiastra”, nr.4/2009 apărute la Editura CJCPCT Gorj. De asemenea, va fi prezentată Agenda Culturală a şi Calendarul istoric şi cultural al Gorjului pentru 2010.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: