Firmă din Gorj, în morişca evazioniştilor arabi

Descinderi ale procurorilor DIICOT Craiova făcute ieri la mai multe firme din ţară, printre acestea regăsindu-se şi Avi Instant SRL Târgu Jiu, ferma de păsări de la marginea oraşului a cărei patron iraqian a fost condamnat anul trecut la închisoare într-un dosar instrumentat de DNA. Procurorii anticorupție au instrumentat și un dosar care îl viza pe un afacerist libanez cu cetățenie britanică, Moubarak Mahmoud Sleiman, acesta fiind implicat în afaceri ilegale de zeci de milioane de euro, acum în morișca sa fiind descoperită și ferma de la Târgu Jiu.

Șapte percheziții au făcut ieri procurorii DIICOT Craiova la Târgu Jiu și București, vizate fiind sediile unor firme implicate în activități de evaziune fiscală și spălare de bani. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2012 asociaţii, administratorii şi reprezentanţii mai multor societăţi comerciale printre care SC Avi Instant SRL Tg. Jiu, SC Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Invest Expres SRL, SC Bordeaux Busines SRL, SC Evolvo Trade SRL, M&M Trading 2000 LTD ş.a. au iniţiat şi constituit un grup infracţional în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor. Astfel, începând cu anul 2010 liderul grupării, MMS, cetățean britanic de origine libaneză, asociat unic şi administrator la S.C. Sam Plus Internaţional SRL București, a iniţiat şi coordonat atât direct, cât şi prin persoane interpuse,  o serie de societăţi fantomă (S.C. Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Impex SRL, SC Bordeaux Business SRL, SC Evolvo Trade SRL), prin intermediul cărora se efectuau livrări către SC Avi Instant SRL Tg-Jiu, firmă coordonată de un alt membru al grupării, cât şi mai multe societăţi înmatriculate în Bulgaria către care au fost efectuate livrări cu caracter fictiv intracomunitar”, arată DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii DIICOT susțin că membrii grupării erau specializați, unii ocupându-se de completarea facturilor false, alții de încheierea contractelor comerciale, alții de încheierea proceselor verbale de lăsare a mărfii în custodie, de închirierea spațiilor comerciale, în tot acest angrenaj marfa provenind de la firma din Gorj. „Mărfurile provenind atât din producţia internă a SC Avi Instant SRL Tg. Jiu, cât şi din alte surse, au fost tranzacţionate pe piaţa internă, fiind purtătoare de TVA a cărei colectare nu s-a făcut de către agenţii comerciali implicaţi. În acte aceste mărfuri erau folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA-ului deductibil de către Avi Instant SRL Tg. Jiu prin achiziţii fictive de la Agro Delta Expres SRL, Fustok Impex SRL, Bordeaux Business SRL, Evolvo Trade SRL. Totodată, atât mărfurile provenite din aceste achiziţii, cât şi cele provenite din producţia proprie, erau vândute cu caracter fictiv de către Avi Instant SRL Tg. Jiu către patru societăţi comerciale din Bulgaria. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în valoare totală de 4.375.512,84 lei”, arată DIICOT.

MMS - Moubarak Mahmoud Sleiman

Cetățeanul britanic de origine libaneză „MMS” prezentat în comunicatul procurorilor care se ocupă de combaterea crimei organizate este nimeni altul decât Moubarak Mahmoud Sleiman. Numele său nu le este străin deloc anchetatorilor, mai ales că de vreo câțiva ani bărbatul are probleme serioase cu legea în România. Procurorii DNA au fost primii care au reușit să îl încătușeze, el fiind considerat creierul unei vaste rețele dezvoltate la nivel național pentru activități de evaziune fiscală și spălare de bani, afaceristul fiind anchetat într-un dosar cu un prejudiciu foarte mare și în care, după gratii, a ajuns inclusiv procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și fiul acesteia, Daniel, care au primit bani de la parteneri de afaceri ai lui MMS, după ce le lăsaseră impresia că îi pot ajuta în unele dosare penale.

„Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic și administrator al S.C. SAM PLUS INTERNATIONAL S.R.L București, a fost principalul organizator al grupului infracțional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpații din prezenta cauză, implicați în înființarea firmelor fantomă, coordonarea operațiunilor și reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale”, arată DNA într-un comunicat de presă mult mai amplu  și în care se menționează că MMS coordona zeci de firme care înșelau zilnic, ani de zile, statul român, cu complicitatea reprezentanților statului român.

Vizualizări: 390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: