Fiţe de Târgu Jiu

Rar fac şi autorităţile culturale din Târgu Jiu un eveniment de excepţie. Aşa părea să fie concertul de vioară al lui Alexandru Tomescu, din 25 octombrie. Un mare artist, cu o vioară Stradivarius veche de sute de ani, cântând în prag de seară lângă Masa Tăcerii. Un vis. Evenimentul a fost programat în octombrie pentru că se împlinesc 77 de ani de la inaugurarea ansamblului sculptural de la Târgu Jiu, format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului.

Din păcate este frig, iar artistul nu are voie să folosească vioara la temperaturi mai mici de 17 grade Celsius. Instrumentul aparţine statului român şi are o valoare estimată la peste un milion de euro. Alexandru Tomescu a propus ca soluţie alternativă să cânte cu o altă vioară. Şefii culturii de la Târgu Jiu nu au fost de acord, ei vor Stradivarius. Şi au schimbat locul, ca să nu schimbe vioara. Artistul nu va mai cânta în aer liber, ci în cortul de nunţi, luxos, e drept, de pe Insuliţa de pe Jiu. Viceprimarului Adrian Tudor, responsabil cu cultura în Târgu Jiu, nu i-a spus nimeni că vioara aia nu e una de fiţe, ci este un instrument folosit în săli de concert cu acustică specială sau în aer liber. Ce acustică va fi în cortul de nunţi de pe Insuliţă? Cel mai mare violonist al României este adus la Târgu Jiu să promoveze imaginea lui Brâncuşi, ori pe a unui restaurant?

Din păcate, la Târgu Jiu, orice idee bună devine un kitch. Cu un viceprimar a cărui experienţă de viaţă este lipitul afişelor şi conducerea unui bar, nici nu se putea altfel. Brâncuşi este de zeci de ani doar un pretext pentru instituţii să toace banii publici degeaba. Mergeţi în parc şi vedeţi cum scaunele şi masa din piatră sunt acoperite cu licheni. Cum Coloana Infinitului este scrijelită şi înnegrită pe alocuri. Că despre spălarea Porţii Sărutului cu jet de apă sub presiune, ca pe maşină, am mai vorbit. Dacă nu aveţi timp sau drum prin Târgu Jiu, vedeţi o colecţie de poze pe gorjnews.ro. Totul arată că Târgu Jiu nu-l merită pe Brâncuşi.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: