Focar de anemie infecțioasă la cabaline în comuna Padeș

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară Gorj sunt în alertă după ce într-un sat din comuna Padeș a fost depistat primul caz de anemie infecțioasă la cabaline. Calul bolnav a fost identificat în urma unor analize de sânge recoltat în cadrul campaniei de monitorizare a stării de sănătate la cai. La finalizarea campaniei calul va fi sacrificat într-un abator autorizat, iar proprietarul va fi despăgubit.

În fiecare an, în perioada februarie-martie, medicii veterinari din județul Gorj au obligația să recolteze probe de sânge de la cele aproximativ 12.000 de cabaline înregistrate în județ pentru a preveni anumite afecțiuni specifice. Până în acest moment au fost lucrate în laboratorul DSVSA 4.000 de probe recoltate de la cai și a fost depistat primul animal cu anemie infecțioasă în satul Cloșani.”Avem un focar de anemie infecțioasă la cal. Este primul caz descoperit de când am început să verificăm starea de sănătate a efectivelor de cabaline din Gorj. Până acum am recoltat 4.000 de probe de la cei aproximativ 12.000 de cai din județ. Primul caz pozitiv a fost depistat în satul Cloșani din comuna Padeș. Este o boală a sângelui care nu se transmite la om, dar se poate transmite la celelalte animale. Proprietarul calului trebuie să izoleze animalul. După ce se va termina acțiunea toate animalele depistate cu această boală vor fi duse la abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor. Anul trecut am avut în jur de șase cazuri. Este o boală care se transmite de la cal la cal”, a precizat Ion Iliuță.

Proprietarul va fi despăgubit

Campania de monitorizare a stării de sănătate la cabalină este suportată de stat, iar acolo unde animalele sunt diagnosticate cu anemie infecțioasă acestea vor fi sacrificate, iar proprietarii vor fi despăgubiți. „Analizele se fac gratuit, suportate de bugetul de stat. Medicii veterinari sunt obligați să recolteze probe de sânge de la toți caii din localitate. Acolo unde e depistat vreun cal se decontează de stat. Proprietarul va fi despăgubit după ce animalul va fi evaluat. Banii vin destul de repede pentru despăgubirile pe cai de la bugetul de stat prin intermediul DSVSA Gorj. Pot fi cai evaluați la 3.000-4.000 de euro, dar noi în general am despăgubit cai cu valori între 1.500- 2.000 de lei, adică la valoarea pieței”, a mai spus Ion Iliuță, directorul DSVSA Gorj.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: