Fonduri europene pentru comunele gorjene afectate de inundaţii

Trei comune gorjene au posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010. Una dintre comune a renunţat, pentru că proiectul costă mai mult decât investiţia.

O nouă submăsură de accesare a fondurilor europene a fost introdusă din acest an. Începând cu data de 1 iulie se pot depune proiecte pe Măsura 322, componenta d, care se adresează reconstrucţiei satelor afectate de inundaţii în anul 2010. Pe lista aprobată de Guvern se află trei comune gorjene ce pot solicita până la 1,5 milioane de euro, pentru reconstrucţia satelor. “Pe lista localităţilor afectate de inundaţii au fost trecute şi trei comune din Gorj: Bengeşti- Ciocadia, Baia de Fier şi Crasna. Proiectele se depun în perioada 1-29 iulie, iar primarii pot solicita fonduri de până la 1,5 milioane de euro în funcţie de suprafaţa de drum afectată şi de podurile şi podeţele distruse de calamităţi”, a declarat Cosmin Mazilu, directorul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Renunţare la Bengeşti Ciocadia

Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia nu va depune proiect pentru accesarea fondurilor europene. “Nu pot cheltui banii pe hârtii. Mă costă mai mult elaborarea proiectului decât repararea podeţul afectat de inundaţii. Proiectul costă între 70-100 de milioane de lei vechi, iar reparaţia podeţului ajunge în jur de 50-60 de milioane. În plus, vom derula un proiect de reparaţie a drumurilor în care va fi inclus şi acest podeţ”, a declarat edilul.

Proiecte la Crasna

Autorităţile locale ale comunei Crasna spun că vor elabora proiecte deoarece orice fel de fonduri europene sunt binevenite. “Am făcut şi vom face în continuare proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Au fost afectate suprafeţe de circa 3000 m, în jurul unor gospodării. Recent ni s-au aprobat fonduri de 1,6 milioane de euro printr-un proiect privind reabilitarea drumurilor forestire. Este vorba despre Sunătoarea şi Valea Aninişului”, a declarat Dumitru Blându, viceprimarul comunei Crasna.

Buget prevăzut la Baia de Fier

Primarul comunei Baia de Fier spune că a prevăzut, încă de la începutul anului, banii din buget pentru elaborarea de proiecte. “N-am ratat niciodată fondurile europene. Acum suntem prinşi în lista Guvernului cu o suprafaţă de 1,05 km de drum şi 3 poduri şi podeţe. Suprafaţa afectată de inundaţii este mult mai mare dar ne mulţumim şi cu atât. În ceea ce privesc banii pentru elaborarea proiectului aceştia nu sunt o problemă. La începutul anului ne punem deoparte banii din buget pentru întocmirea proiectelor ce apar pe parcurs”, a declarat Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: