Fost primar, martor într-un nou dosar cu fraude APIA

Fostul primar de la Padeş, Viorel Nicolescu, şi-a început săptămâna pe holurile Tribunalului Gorj, unde a fost citat ca martor într-un dosar a cărui judecată a început ieri, el fiind audiat alături de alţi funcţionari publici. Dosarul vizează modul în care un cioban din Mehedinţi ar fi încasat ilegal ca subvenţii peste o jumătate de milion de lei, omul fiind acuzat că a folosit adeverinţe false pentru terenuri pe care nu le deţine, deşi spune că are în moştenire 200 de hectare de gol alpin.

Ilie Bunceanu este un mehedinţean trecut prin viaţă, în vârstă, care ieri a venit la Tribunalul Gorj alături de soţie şi de fiică, cele două având calitatea de martor, dar refuzând să dea vreo declaraţie pentru a nu-l incrimina cumva pe bătrân. Zeci de minute a fost nevoit să răspundă însă întrebărilor judecătoarei Laura Mihaela Sarcină fostul primar Viorel Nicolescu, Bunceanu fiind acuzat că s-a folosit de o adeverinţă falsificată de un angajat al Primăriei Padeş pentru a obţine subvenţii de la APIA. Fostul edil a menţionat că nu a semnat documentul respectiv şi că ştampila de pe adeverinţă poartă numărul 2, ceea ce înseamnă că este a viceprimarului, el precizând că nu are nicio legătură cu hârtia dusă la APIA. În plus, numărul de înregistrare al adeverinţei avea un alt corespondent, ca persoană, în registrul Primăriei Padeş, a mai menţionat fostul edil.

Cam acelaşi lucru l-au declarat şi doi funcţionari ai Primăriei Baia de Aramă, instituţie care a eliberat şi ea o adeverinţă care ulterior a fost falsificată prin adăugarea unei cifre în faţa suprafeţei trecute iniţial în Registrul Agricol. Un inspector de specialitate şi o secretară au fost luaţi la întrebări, dar fără să rezulte de undeva cine a falsificat documentul. Cei doi au explicat cum se procedează în asemenea situaţii, în faţa instanţei venind pentru a spune adevărul şi un angajat al APIA Mehedinţi care lucrează la biroul de la Orşova, dar care a dat parolele de la calculatorul său unor colegi şi, astfel, probabil, s-au putut face mânării cu hârtiile falsificate. Zeci de minute a fost nevoit şi acesta să explice cum stau lucrurile, bărbatul spunând că în primii ani în care APIA a acordat subvenţii funcţionarii instituţiei îşi mai dezvăluiau unii altora parolele de acces în calculatoare, lucru care nu se mai întâmplă de câţiva ani, de când şi DNA a intrat pe fir şi a făcut numeroase anchete în privinţa banilor acordaţi solicitanţilor.

Faptele

Ilie Bunceanu a fost trimis în judecată pentru că ar fi folosit la APIA, în 2009 şi 2010, adeverinţe falsificate prin adăugarea unor cifre la suprafeţele cu care acesta figura în Registrul Agricol de la Padeş sau Baia de Aramă. Astfel, în loc de 1,65 hectare acesta a ajuns să aibă 41,65 ha, iar la Padeş în loc de 3,62 ha fostul referent agricol Haralambie Stoicănel i-a pus din pix cifrele 1 şi 6 şi a rezultat suprafaţa de 163,62 ha. Adeverinţele falsificate l-au ajutat pe mehedinţean să primească subvenţii de peste o jumătate de milion de lei, în acest dosar Stoicănel fiind şi el trimis în judecată şi condamnat deja la 2,8 ani de închisoare cu suspendare, după ce a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, fostul referent mai fiind inculpat într-un alt dosar în care este judecat alături de fosta şefă a APIA Gorj, Delia Petrescu, fostă Mercioiu, de Otilia Arjocu, funcţionară a APIA, dar şi de fostul viceprimar de la Padeş, Ion Băloi, şi în dosarul respectiv fiind vorba tot despre folosirea unor adeverinţe falsificate.

Vizualizări: 240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: