Şpagă din Gorj pentru un partid şi un ministru

Procurorii anticorupţie au anunţat trimiterea în judecată a unui administrator de firmă, care în octombrie anul trecut era denunţat de un director de firmă. Afaceristul Ionel Bogdan l-ar fi abordat pe director pentru a-i propune o şpagă de 20% din valoarea unor contracte, banii urmând a fi împărţiţi cu „un partid” şi „un membru al guvernului”. Deşi dosarul este trimis de câteva zile în judecată la Tribunalul Gorj, în comunicatul DNA sau pe portalul Ministerului Justiţiei nu apar numele partidului, numele ministrului, numele denunţătorului ori al societăţii care urma să atribuie contractul. Pe surse este vehiculat numele managerului CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, ca fiind denunţător. Informaţia nu a fost confirmată oficial nici de DNA, nici de Ciurel. Flagrantul a avut loc în toamnă, când mituitorul a dat o primă tranşă de 25.000 de lei dintr-o sumă care urma să fie de peste 20 de ori mai mare.

Ionel Bogdan este bucureşteanul care este acuzat de dare de mită şi al cărui dosar a fost înregistrat la Tribunalul Gorj încă de la sfârşitul lunii trecute. În dosarul respectiv judecătorul de caz a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar luată de procurori pe parcursul cercetărilor, ieri DNA oferind primele informaţii publice despre acest nou caz de corupţie. „Începând cu data de 09 septembrie 2014, în calitate de reprezentant de fapt al unei societăţi comerciale, inculpatul Bogdan Ionel a promis unui martor denunţător (reprezentant legal al unei societăţi comerciale) returnarea unui procent de 20% (estimat la 591.500 lei) din contravaloarea tuturor contractelor care îi vor fi atribuite prin intermediul societăţii susmenţionate, acordând un interes deosebit următoarelor contracte de achiziţii publice: furnizarea de rulmenţi, în valoare de aproximativ 450.000 lei şi 90.000 lei; furnizarea de piese pentru robinete şi vane de diferite dimensiuni, în valoare totală de aproximativ 180.000 lei; furnizarea de electrozi în valoare de aprox. 346.000 lei şi furnizarea de salopete de lucru cu o valoare de aprox. 625.000 lei, toate în cuantum de 1.690.000 lei. Inculpatul susţinea că, din procentul respectiv, 15% (estimat la suma de 253.500 lei) era destinat unui membru al guvernului şi unui partid politic, iar restul i-ar fi revenit denunţătorului. La data de 06 octombrie 2014, inculpatul a remis efectiv martorului denunţător suma de 25.000 lei, reprezentând un avans din totalul sumei promise, pentru a-şi asigura încredinţarea acestor contracte, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Întâmplări asemănătoare

Numele firmei pe care Bogdan o administrează şi pentru care cerea contracte în Gorj nu e făcut public de DNA, dar numele bărbatului apare într-un alt caz de corupţie, înregistrat la începutul anului în judeţul Vâlcea. Procurorii anticorupţie de la Craiova, care instrumentează şi dosarul respectiv şi pe cel de la Gorj de acum, l-au arestat preventiv în ianuarie pe Ion Ionescu, director comercial de la Apavil SA Vâlcea. DNA spune că „în intervalul septembrie - decembrie 2014, inculpatul Ionescu Ion, în calitate de director comercial, a primit de la un denunţător, agent comercial, sumele de 1.000 dolari americani şi 5.000 de lei”, banii fiind daţi tot pentru contracte cu unitatea de stat.

Cum a ajuns Ionescu după gratii? Simplu! „De comun acord, cei doi au stabilit ca inculpatul Ionescu Ion să primească, în numerar, suma de 10.000 de dolari americani, iar în funcţie de cuantumul contractelor atribuite, să-i mai fie remis un procentaj de 15% din contravaloarea acestora, din care să fie scăzută suma dată în avans. În acelaşi context, la data de 08 ianuarie 2015, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Ionescu Ion fiind găsite sumele de 1.000 euro şi 20.000 lei, primite de la denunţător”, mai spune DNA despre flagrantul de la Vâlcea.

CE-O fi la mijloc?

Din ianuarie şi până acum a devenit public faptul că Bogdan are o firmă care se cheamă Hidroprest Steel SA şi, aşa cum se vede din cele două comunicate ale DNA, bucureşteanul prefera să dea 15% din contracte pentru a fi sigur că are loc pe piaţă. De remarcat e şi faptul că perioada în care dădea şpăgile la Vâlcea, respectiv septembrie – decembrie 2014, include şi perioada în care a fost realizat flagrantul cu directorul de la Gorj, respectiv 6 octombrie 2014. În ambele dosare DNA a lucrat cu sprijinul SRI şi al Direcţiei Generale Anticorupţie, fiind evident că afaceristul a fost interceptat şi monitorizat la greu.

La Gorj lucrurile pot fi ceva mai complicate atâta timp cât banii promişi de Bogdan erau destinaţi „unui membru al guvernului şi unui partid politic”, fiind evident că în 2014, în octombrie, când a avut loc flagrantul, în plină campanie electorală, se cam ştie cine era la putere. Punând lucrurile cap la cap şi întrebând cine ar putea cumpăra în Gorj rulmenţi, valve, electrozi şi salopete de sute de mii de lei, devine evident că doar Complexul Energetic Oltenia are puterea financiară pentru asemenea achiziţii.

În perioada amintită şi Laurenţiu Ciurel, managerul privat al CEO, era sub urmărire penală, fiind anchetat pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. Şi, tot în aceeaşi perioadă era urmărit, fără să ştie, fostul judecător  constituţional Toni Greblă, dosarul acestuia având la bază şi un denunţ făcut de Laurenţiu Ciurel, fiind lesne de presupus acum că managerul CEO ar fi putut să îl servească pe Ionel Bogdan pe tavă către DNA pentru a-şi salva pielea, mai ales că bucureşteanul venise la el spunându-i că e trimis direct de Victor Ponta pentru a încheia contractele. Şi apoi, oare întâmplător spunea Ciurel recent că speră să scape şi de cel de-al 13-lea dosar în care a fost implicat până acum la DNA?

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: