Frauda de proporţii de la referendum a fost dovedită

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, miercuri, că a identificat pe listele de la referendumul din 29 iulie 55.660 de cazuri de CNP-uri care au fost înregistrate multiplu, precizând că numărul total de "înregistrări afectate" este de 118.881.

"Din verificările realizate pe listele permanente şi suplimentare a fost identificat un număr total de 55.660 cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente cât şi pe listele suplimentare), numărul total de înregistrări afectate fiind de 118.881 (înregistrări ce conţin între 1 pâna la 18 corespondenţe între listele de vot permanente şi listele de vot suplimentare)", precizează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

AEP precizează că, potrivit prevederilor legale, a transmis rezultatele verificărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conform sursei citate, din totalul de 55.660 de cazuri de înregistrări multiple un număr de 1.082 de înregistrări au avut CNP-uri invalide (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13 cifre), pentru aceste 1.082 de înregistrări verificarea încrucişată s-a realizat după seria şi nr. CI/BI.

Mii de voturi fără semnătură

Printre situaţiile observate pe listele suplimentare se regăsesc un număr de 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă şi un număr de 883 de înregistrări având rândurile tăiate. Cele 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă au fost catalogate ca având potenţial vot multiplu prin simpla prezenţă a datelor cu caracter personal pe liste suplimentare, cumulate cu prezenţa semnăturilor aferente pe listele permanente de domiciliu, se mai arată în comunicat.

AEP mai precizează că printre situaţiile observate pe listele permanente se regăsesc 210 înregistrări având rândurile tăiate, iar pentru un număr de 8.131 de înregistrări nu s-a putut stabili cu exactitate "existenţa semnăturilor în câmpul aferent". "Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.253.788 înregistrări preluate de pe listele permanente şi 1.340.631 înregistrări preluate de pe listele suplimentare din care a rezultat un număr de 8.491.126 semnături (în acest număr au fost incluse semnăturile incerte şi alte înscrisuri în câmpurile de semnătură)", se mai arată în comunicat AEP. De asemenea, în cazul celor înscrişi pe listele suplimentare la referendum s-au regăsit "47.386 de înregistrări având CNP-ul invalid pe listele suplimentare (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13)".

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: