Frauda electorală, reclamată prea devreme

Biroul Electoral Judeţean Gorj a respins ieri contestaţiile prin care filialele locale ale PNL şi PDL contestau lista cu reprezentanţii Partidului Ecologist în secţiile de votare de la Novaci. Contestaţiile nu au putut fi luate în considerare, deoarece Partidul Ecologist nu a depus oficial listele electorale, cel mai probabil faxul fiind trimis din greşeală la BEJ.

Contestaţiile au fost depuse de liberali şi democrat-liberali după ce BEJ Gorj a primit marţi, prin fax, un tabel care purta antetul Partidului Ecologist, dar deasupra de tabel şi la finalul acestuia erau precizări legate de membri ai Alianţei PSD+PC propuşi pentru secţiile de votare din Novaci. PDL şi PNL au considerat că pesediştii vor să îşi bage propriii oameni în secţiile de votare pe locurile care le revin unor partide mici. Se pare că faxul a ajuns din greşeală la BEJ, destinatarul fiind de fapt Corneliu Popescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi al PSD Gorj.

Judecătorul Gheorghiţa Eftenoiu afirmă că ambele contestaţii au fost respinse de opt din cei 10 membri ai BEJ Gorj.

PDL cere organelor de anchetă să se autosesizeze

Şeful de campanie al PDL Gorj, Ionel Manţog, a spus ieri, că aşteaptă ca şi alte organe ale statului, implicate în buna desfăşurare a alegerilor la nivel de judeţ, să se sesizeze în privinţa conţinutului tabelului respectiv şi să ia măsurile prevăzute de lege. "Lucrurile sunt extrem de grave, mai ales că faxul cu tabelul respectiv a fost primit de un judecător, vicepreşedinte al BEJ Gorj, care nu a găsit nimic în neregulă la conţinutul acestuia. E de interes să aflăm şi de pe ce fax a fost trimis acel tabel la BEJ Gorj", a menţionat Manţog.

Şeful de campanie al PDL Gorj a mai precizat că are convingerea că situaţia de la Novaci nu este singura. "PSD urmăreşte ca prin intermediul altor partide să aibă mai mulţi reprezentanţi în secţiile de votare, iar eu am temeri serioase că asemenea situaţii nu sunt doar la Novaci. PDL Gorj va aştepta reacţia autorităţilor implicate în organizarea alegerilor, iar după 2-3 zile vom fi obligaţi noi să facem demersuri suplimentare, dacă nu se întâmplă nimic. Datoria PDL, aceea de a arăta o încercare de fraudare şi de a o proba într-un mod de netăgăduit, am făcut-o. De aici înainte cei abilitaţi să vegheze la corectitudinea desfăşurării alegerilor trebuie să se pronunţe. Dacă vom vedea că nu există o poziţie oficială a acestor autorităţi în perioada următoare e posibil să facem noi sesizări scrise către aceste autorităţi", a mai spus Manţog.

Autorii fraudei, daţi de gol de oamenii din listă

Postul de televiziune Gorj TV a vorbit marţi cu aproape toţi cei înscrişi pe listele Partidului Ecologişti pentru secţiile de votare din Novaci. Oamenii ne-au declarat că nu sunt membri ai PE, dar că au fost rugaţi de primarul Todea (PC) şi viceprimarul Manta (PSD) să facă parte din secţii din partea ecologiştilor.

Gheorghe Apostoiu a recunoscut că este membru PC, dar că se va înscrie şi la ecologişti pentru că „aşa l-a repartizat domnul primar”. Despre fiica lui, care apare pe tabelul ecologiştilor, Gheorghe Apostoiu a spus că este independentă.

Emilia Nedu, desemnată de Partidul Ecologist titular la secţia 85, a declarat că este membru PSD. Soţul acesteia, şi el pe listă, susţine că este independent, dar a fost sunat de primarul Todea, care i-ar fi spus că o face la rugămintea fostului prefect Florescu. „M-a rugat să mă duc în secţii din partea ecologiştilor, că ei nu au oameni, şi am fost de acord”, a explicat Dochinel Nedu.

Dafinescu Aurelia şi Dafinescu David Dorin au fost desemnaţi pentru secţia 84. În timp ce soţia spune că soţul s-a ocupat, pentru că ea nu face politică, acesta din urmă nu îşi aduce aminte nimic. Aurelia Dafinescu a spus despre apartenenţa sa politică: „Cred că sunt ecologistă, dar nu am adeziune. Mi-a cerut soţul datele, mi-a zis că primarul nu avea oameni”. Soţul, David Dorin Dafinescu, susţine că nici nu ştie că apare pe acel tabel întocmit de ecologişti şi că a fost trecut acolo fără acceptul său. (N.M.)

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: