Gerul alungă pieţarii de la tarabe

Gerul năprasnic a alungat comercianţii de fructe şi legume din pieţele Târgu Jiului. Aceştia au fost afectaţi nu numai fizic, ci şi financiar, vânzările din ultimele zile fiind reduse la jumătate. Mai mult decât atât, o bună parte din marfa scoasă la vânzare a ajuns la gunoi din cauza îngheţului. Nici cumpărătorii nu s-au înghesuit să vină la piaţă, produsele fiind în mare parte degerate.

Doar câţiva pieţari şi-au luat inima în dinţi şi au suportat preţ de câteva ore frigul pentru a mai câştiga câţiva bănuţi. Din pricina „cancerului” de afară, vânzările au scăzut la jumătate, iar banii strânşi de pe marfa vândută nu acoperă nici plata tarabelor pe două luni.

Timp de două ore, de când aştepta la taraba cu borcane de miere, baba Ioana nu vânduse nimic. Deşi locuieşte în afara oraşului, femeia îşi permite să stea câteva ore pe zi la tarabă pentru că seara înnoptează la copiii săi care au apartament în Târgu Jiu.„Stăm şi în frig pentru a mai câştiga un bănuţ pentru pâine. Nu avem nicio sursă de încălzire şi tremurăm încontinuu de frig. Am venit cu miere pentru că aceasta nu îngheaţă aşa cum îngheaţă legumele. Dacă nu aveam copiii în oraş, nu veneam pe frigul acesta să vând”, spunea baba Ioana.

„Plătim cele mai mari taxe din toată ţara“

Majoritatea pieţarilor au stat departe de tarabe în aceste zile pentru a nu-şi arunca produsele. Cei care au îndurat frigul câteva ore pe zi au acuzat autorităţile că nu au închis zona în care se află tarabele şi că nu au nicio sursă de căldură. „La noi nu se gândeşte niciodată nimeni, cu toate că plătim cele mai mari taxe din toată ţara. La Craiova toată piaţa este împrejmuită şi oamenii pot să îşi desfăşoare activitatea normal. Am fost nevoit să îmi aduc butelia de acasă ca să am la ce să mă încălzesc”, spune supărat un comerciant din municipiu. Deşi taxele percepute comercianţilor au fost reduse cu 20% pentru lunile ianuarie şi februarie, aceştia spun că preţul plătit este tot mare. „Eu unul plătesc peste 300 lei pe lună în cazul în care vânzările au scăzut, iar jumătate din marfă o arunc. Chiar dacă venim numai cu câteva kilograme de legume pe zi, nu le cumpără nimeni”, explică un pieţar.

Supărarea pieţarilor care se plâng că nu au unde să se adăpostească cu produsele nu îl impresionează pe administratorul Pieţei Centrale, Ion Năsărâmbă. „În urmă cu câţiva ani, când am amenajat un spaţiu împrejmuit, comercianţii nu au vrut să îşi mute tarabele acolo. Au preferat să stea afară, iar acel spaţiu a fost realizat un sector pentru flori. Comercianţii vor lipsi doar câteva zile, până trece gerul”, explică Ion Năsărâmbă.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: