Gestionarea deşeurilor medicale, verificată de Garda de Mediu

Managerii spitalelor din judeţul Gorj vor trebui să dea socoteală în faţa comisarilor de mediu în privinţa gestionării deşeurilor medicale. Acestea pot fi periculoase dacă nu sunt colectate şi neutralizate corespunzător. Acolo unde vor fi găsite deficienţe, amenzile pot ajunge chiar şi la 50 mii lei. Unele spitale au fost deja verificate de comisarii de mediu.

Conform conducerii Gărzii de Mediu Gorj, astfel de controale se desfăşoară în premieră. Responsabilii cu mediul vor să se asigure că aceste deşeuri medicale sunt gestionate corespunzător atât de unităţile spitaliceşti, cât şi de către firmele care colectează aceste deşeuri. „Deşeurile medicale trebuie să fie colectate pe secţii, etichetate, încadrate ca deşeuri conform nomenclaturilor europene şi de aici transportate într-un regim de siguranţă absolut până la operatorul economic care asigură eliminarea. Din constatările noastre, există anumite lucruri care nu sunt conforme cu legislaţia, în sensul că deşeurile acestea medicale sunt luate la grămadă, nu sunt colectate separat în funcţie de provenienţa lor, avându-se în vedere că şi modul de eliminare este absolut diferit. De exemplu, deşeurile anatomopatologice care trebuie încadrate la codul 180102, conform normelor europene trebuie doar incinerate, nu există altă formă de eliminare a lor”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj. 

Cât plătesc spitalele pentru eliminarea deşeurilor

Spitalul din Târgu Cărbuneşti spre exemplu are încheiat un contract cu o firmă din Craiova care ridică aceste deşeuri medicale. Circa 15 mii lei plăteşte unitatea lunar pentru eliminarea acestora. Conducerea spitalului vrea să înfiinţeze un compartiment în cadrul unităţii, pentru a face economii. „Noi avem o firmă care le ia. Pe fiecare secţie le sortăm pe categorii, înţepătoare, neînţepătoare. La strângem într-o cameră specială şi apoi marţea şi vinerea vine o maşină şi le ia. E cam scump acest serviciu, pe an plătim circa 200 mii lei, este şi în funcţie de cantitatea care se strânge. Avem un proiect pe bani europeni şi vom înfiinţa la nivelul spitalului până în toamnă un compartiment pentru eliminarea acestor deşeuri”, a declarat Constantin Târziu, directorul Spitalului Orăşenesc din Târgu Cărbuneşti.

Unitatea spitalicească a fost deja verificată de comisarii de mediu. Conducerea unităţii spune că nu au fost găsite nereguli.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: