Trenul electric nu va fi pus în mişcare nici luna aceasta

Hyperion, trenul electric care trebuia să străbată ruta Motru-Strehaia-Craiova nu va fi pus pe şine nici luna aceasta. „Omologarea durează mai mult decât ne-am aşteptat”, spune Ionel Ghiţă, preşedintele Softronic, societatea care a realizat prototipul acestei rame electrice. Există totuşi o variantă pentru ca motrenii să poată circula pe ruta Motru-Strehaia. Cei de la Softonic s-au gândit ca până la omologarea trenului electric să pună în circulaţie pe ruta respectivă un tren clasic cu regim de regio, care să efectueze două curse zilnic.

Testele de frână la „inelul” din Făurei au decurs conform aşteptărilor, dă asigurări şeful Softonic. A mai rămas ca Hyperion să primească documentul de omologare de la Autoritatea Feroviară Română (AFeR) din Bucureşti. Procesul de omologare durează mai mult faţă de cât era preconizat, drept urmare nici luna aceasta motrenii nu vor putea să circule pe calea ferată până la Craiova sau Bucureşti. „Nu credeam că procesul acesta durează atât. Ei sunt foarte ocupaţi, acum au făcut o pauză pentru eliberarea buletinelor şi au zis că de săptămâna viitoare mai durează trei săptămâni până fac buletinele. Părerea mea este că trenul nu va fi pus în funcţiune luna aceasta pentru că au ritmul lor şi asta este. Îmi pare rău, speram ca măcar cu 1 mai să îl punem pe şine”, a declarat Ionel Ghiţă, preşedintele societăţii Softronic din Craiova.

Variantă        

Pentru că punerea pe şine a Hyperon este puţin probabilă până luna viitoare, cei de la Softonic ia în calcul o altă posibilitate. Aceea de a pune la dispoziţia călătorilor un tren clasic care să străbată zilnic ruta Motru-Strehaia şi retur, până ce rama electrică va fi omologată. Trenul clasic ar urma să aibă în primă fază un singur vagon de 100 de locuri. „Noi am cumpărat în luna noiembrie trei vagoane de la CFR. Şi pe unul l-am reparat, să-l facem ca nou. Dacă reuşim să fie gata acest vagon până la fârşitul lunii aprilie, noi având o locomotivă, o să tragem un vagon dar numai pe Motru-Strehaia. Ruta Motru-Strehaia ar putea fi străbătută cu trenul clasic în circa 30 de minute“, a mai spus Ionel Ghiţă.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: