Gorjeanul Grigore Lupescu, în topul „marilor minţi “ ale lumii

Medicul cardiolog Grigore Lupescu mai oferă și astăzi consultații oamenilor cu probleme la inimă. Doar pentru a nu ”rugini”, spune amuzat medicul Grigore Lupescu. Ajuns la 80 de ani, medicul mai corespondează și acum cu Institutul Biografic American sau cu renumita Universitate din Oxford. Recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile în domeniul cardiologiei dar și membru al Academiei de Științe din New York, medicul Grigore Lupescu a fost decorat și premiat cu distincții naționale și internaționale de care astăzi abia își mai aduce aminte. A fost primul cardiolog din România care a făcut o descoperire fabuloasă și a vorbit despre efectele benefice ale nitroglicerinei.

Puțină lume cunoaște însă faptul că celebrul cardiolog din Târgu Jiu a început inițial o carieră în domeniul teatrului. Medicul Grigore Lupescu a avut mult de suferit pe vremea comunismului din cauza poziției sociale pe care o ocupa tatăl său. ”Am vrut să dau la Construcții după ce am terminat liceul și nu m-au acceptat la examen pentru tata era un pioner al industriei în județul Gorj. Îndemnat apoi de un verișor, am ajuns să dau la teatru, mai exact la regia de teatru. Am fost coleg în anul I cu Dem Rădulescu, el la actorie, eu la regie. În anul II, am fost nominalizat să plec în Uniunea Sovietică dar din cauza originilor sociale nu am mai plecat. Am terminat și anul II cu cea mai mare medie dar m-am trezit exmatriculat din același motiv”, a declarat Grigore Lupescu. A urmat apoi un an de muncă pe șantier reușind în cele din urmă să intre la medicină. Aici și-a descoperit marea pasiune pentru cardiologie.

Descoperire

Încă din primii ani de profesie ca medic cardiolog, medicul Grigore Lupescu a uimit lumea cu o descoperire care avea să se adeverească câteva luni mai târziu. A făcut o legătura extraordinară între cariile dentare și bolile inimii. ”Cariile dentare sunt determinate de un anumit germen, de streptococul viridans. Reumatismul articular acut, boală care produce complicații la inimă, este la rândul ei o complicație a unor amigdalite acute produse de un germen înrudit. De aici am dedus că și aceste carii dentare joacă un rol favorabil întrucât produc o imunizare față de acest germen. Așadar, oamenii care nu au carii dentare sunt predispuși la aceste complicații la inimă. A fost o primă descoperire pe care am transmis-o mai multor reviste din Franța. A fost momentul când am început o colaborare”, a declarat medicul Grigore Lupescu.

Medicamentul minune

Doctorul Grigore Lupescu a fost cel care a lăudat tot timpul efectele benefice ale nitroglicerinei în medicină, mai exact în cardiologie. Cu toate astea a atras atenția că nitroglicerina poate provoca reacții neașteptate. ”Nitroglicerina este cunoscută de peste 100 de ani dar s-a folosit numai pentru inimă. Americanii au fost cei care au făcut un unguent care avea la bază nitroglicerină tocmai pentru a mări timpul de reacție asupra organismului. Deși era un medicament minune, apăreau reacții locale nebănuite așa că nu s-a mai fabricat”, a declarat Grigore Lupescu.

Copiii l-au urmat în carieră

Cardiologul Grigore Lupescu are doi copii, un băiat, și el medic cardiolog ce-i poartă și numele și o fată, de asemenea medic, dar pasionată de poezie.”Figurez într-o nouă ediţie ”Mari minţi ale secolului XXI”, care constituie una dintre cele mai populare şi căutate cărţi în colecţiile celor mai mari biblioteci din lume. Am fost inclus printre ”Minţile creative şi influente”, cuprinzând 1.000 de personalităţi remarcabile din întreaga lume“, a spus medicul Grigore Lupescu.

Vizualizări: 410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: