Gorjencele vor avea două posibilităţi să-şi crească copiii

Gorjencele care vor deveni mame începând cu 1 ianuarie 2011 vor avea două variante să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului. În schimb, cele peste 2.200 de mămici aflate în acest moment în plată vor continua după aceleaşi reguli. Cele care vor naşte însă până la data de 31 decembrie inclusiv vor beneficia de aceleaşi condiţii ca până acum cu excepţia că indemnizaţia va fi de 75% din veniturile nete încasate pe ultimele 12 luni dar nu mai mică de 600 de lei şi nu mai mare de 3.400 de lei.

Noile reglementări privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2011 şi le propune gorjencelor două variante pentru care trebuie să opteze la naştere. Astfel, acestea pot alege să rămână în concediu pentru creşterea copilului până la data la care acesta împlineşte vârsta de un an şi va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, indemnizaţie care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi mai mare de 3.400 de lei. „Dacă însă părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, acesta va beneficia de un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei. Acesta se va acorda până ce copilul va împlini vârsta de doi ani”, a declarat Rodica Roşianu, directoarea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Gorj. Cea de-a doua variantă le propune gorjencelor să rămână în concediul pentru creşterea copilului până la data la care acesta împlineşte vârsta de doi ani însă vor primi o indemnizaţie în cuantum lunar de 75% din veniturile nete realizate pe ultimele 12 luni care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei. „Dacă aleg această variantă nu vor primi stimulent de inserţie pe piaţa muncii. În cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se realizează oricând până la împlinirea vârstei de trei ani. În cazul primei variante, dacă părintele după un an, nu se întoarce pe piaţa muncii atunci el poate opta pentru un concediu fără plată pentru îngrijirea copilului cu vârsta între un an şi doi ani”, a adăugat Rodica Roşianu.

De precizat ar mai fi şi faptul că mamele trebuie să opteze de la naştere pentru care variantă optează iar toate aceste măsuri se vor aplica numai pentru copiii născuţi după 1 ianuarie 2011. În Gorj, în prezent, sunt în plată 2.957 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului dintre care 733 sunt bărbaţi şi 2.224 sunt femei. Aceştia primesc indemnizaţia după vechile reguli numai că pentru copii născuţi până la 31 decembrie inclusiv iar indemnizaţia va fi stabilită la nivelul de 75% din veniturile nete. Cuantumul este mai avantajos faţă de cel acordat în prezent redus cu 15%.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: