Gorjenii cu terenurile distruse de inundaţii rămân fără despăgubiri

Peste 1000 de hectare de teren agricol au fost afectate de căderile de grindină şi de inundaţii în perioada ianuarie-august. Cu toate acestea, la nivelul judeţului Gorj, se vor acorda despăgubiri pentru mai puţin de 20% din culturile distruse. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole, foarte mulţi agricultori nu vor fi despăgubiţi din cauză că nu deţin certificate de producător.

Doar şase din cele 23 de primării care au raportat pagube agricole pe situaţii de urgenţă au dus dosare la Direcţia Agricolă Gorj în vederea obţinerii de despăgubiri. „Am primit 54 de dosare de la şase comune. Dintre acestea doar 23 au fost aprobate pentru plată, celelalte fiind respinse din cauză că nu au îndeplinit condiţiile impuse pentru acordarea ajutoarelor de minimis. Cele mai multe dosare au fost respinse pentru că lipseau certificatele de producător sau erau anexate certificate de producător fără valabilitate. S-au primit solicitări în vederea acordării de despăgubiri pentru: 86, 57 hectare cu grâu; 61,73 de hectare cu porumb; 17,16 hectare cu lucernă şi 0,10 hectare cu legume. Suma totală de plată este de 54.031,52 lei”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Suma este nesemnificativă în raport pagubele suferite de agricultorii gorjeni. Peste 1000 de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină şi inundaţii. „Iniţial, Ministerul Agriculturii ne-a dat aprobare de despăgubiri pentru 1154 de hectare afectate de fenomenele meteorologice, raportate de primării după calamităţi, însă din cauză că nu au fost depuse dosare, suprafaţă totală acceptată la plată este de doar 165,56 hectare. Din discuţiile purtate cu primarii, am înţeles că foarte multe primării nu au întocmit procesele verbale de constatare a pagubelor. Primarii sunt preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi trebuiau ca în 30 de zile să convoace şedinţă pentru a se întocmi procesele verbale de constatare a pagubelor, lucru care nu s-a întâmplat”, a precizat directorul Tănăsescu.

Primar: Aceste ajutoare sunt o mizerie

Primarii din localităţile cu zeci de hectare afectate de inundaţii şi grindină spun că cerinţele impuse pentru acordarea ajutoarelor de minimis sunt greu de îndeplinit de către agricultori. La Cătunele au fost compromise recoltele de pe aproximativ 100 de hectare, însă primăria nu a depus nici un dosar la Direcţia Agricolă. „Aceste ajutoare de minimis sunt o mizerie. Oamenii nu şi-au depus dosare pentru că nu aveau certificate de producător. Prin acordarea acestor despăgubiri se vrea ca omul să rămână veşnic plătitor la stat, cu taxe şi impozite. Cum poţi să le ceri oamenilor certificate de producător în condiţiile în care ei cultivă grâu şi porumb pentru a avea ce da la animalele lor, nu pentru a vinde”, spune Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

Potrivit autorităţilor din Polovragi agricultorii au renunţat la ajutoarele de minimis pentru că trebuiau să cheltuiască mai mulţi bani cu dosarul decât urmau să primească. „Oamenii trebuiau să aibă certificat de producător, iar taxa pentru eliberarea acestuia este de 60 de lei. Nu şi-au depus dosarele pentru că întocmirea lor costă mai mult decât trebuie să primească. Într-adevăr, noi am avut afectată per total o suprafaţă de 60 de hectare, însă erau mulţi oameni care aveau suprafeţe mici”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul de la Polovragi.

SUME

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis acordat pe cultură agricolă/plantaţie pomicolă, viticolă, este următorul: grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha; legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha; plantaţii pomicole - 1200 lei/ha; plantaţii viticole – 500 lei/ha; sfeclă de zahăr – 400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha; căpşuni – 300 lei/ha.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: