Gorjenii îşi duc rufele la spălătorie şi uită să le mai ridice

Sute de gorjeni apelează în fiecare lună la serviciile singurei unităţi de spălătorie şi curăţătorie chimică din oraş. Acestora li se adaugă şi mai multe baruri şi restaurante sau hoteluri care nu au posibilitatea să efectueze aceste servicii în regie proprie.

În ciuda faptului că, în majoritatea gospodăriilor, există maşini de spălat, multe dintre ele cu programe complexe care pot spăla aproape orice tip de articole vestimentare, mulţi dintre târgujieni apelează în continuare la serviciile singurei unităţi de spălătorie şi curăţătorie chimică din oraş. Ce-i drept, în urmă cu câţiva ani, mai exista o unitate similară în cadrul cooperaţiei meşteşugăreşti, însă economia de piaţă şi-a spus cuvântul, şi în lipsa unei oferte care să ţină pasul cu pretenţiile clienţilor, aceasta a oprit maşinile şi a închis porţile.

Clienţii, persoane cu venituri mari

Printre clienţii spălătoriei se numără gorjeni din toate categoriile sociale, care pe lângă o spălare şi o curăţare a hainelor beneficiază şi de călcarea profesionistă a acestora. „În special clienţii ne aduc articole vestimentare care nu se pot spăla şi/sau călca acasă sau care nu se pot curăţa prin metodele tradiţionale întrucât se deteriorează. Acestea nu se pot curăţa decât chimic şi de aceea apelează la noi. Astfel, la noi pot fi curăţite haine din piele sau de blană care dacă ar fi spălate în mod obişnuit s-ar distruge”, susţine Cristian Becea, unul dintre angajaţii spălătoriei. Potrivit acestuia, petele de pe haine sunt scoase mai întâi cu substanţe chimice speciale după care sunt introduse la spălatul propriu zis. „În funcţie de natura petei se aplică substanţa potrivită. Soluţiile pe care le folosim sunt speciale şi nu se găsesc în comerţ. După curăţire şi spălare, urmează uscarea şi călcarea iar clientul îşi primeşte articolele în ţiplă, ca la magazin”, mai spune Cristian Becea. Pe lângă articolele vestimentare, clienţii aduc pentru a fi spălate şi curăţite şi lenjeriile de pat sau chiar plăpumi şi pături. Tarifele sunt diferenţiate în funcţie de tipul articolelor şi materialul din care sunt confecţionate. Astfel, dacă pentru un cearceaf spălat şi călcat tariful este cuprins între 3,5 şi 4,5 lei,  pentru o pereche de pantaloni se percep 10 lei, iar pentru un costum între 18 şi 20 lei. „Articole vestimentare obişnuite, pe care mulţi preferă să le spele acasă, sunt aduse în special de persoane cu venituri mai mari care, de regulă, sunt foarte ocupate şi nu au timp pentru acest lucru. În plus, hainele curăţate la o spălătorie profesionistă ies mai bine decât cele făcute în gospodărie”, mai spune Cristian.

Haine abandonate de un an

Ca în orice unitate care oferă servicii publicului mai apar şi mici probleme care însă, de cele mai multe ori, sunt rezolvate pe cale amiabilă. „Noi le atragem atenţia clienţilor că nu ne asumăm răspunderea pentru eventuale defecţiuni care pot apărea la nasturi, fermoare sau obiecte metalice ataşate de haine. Unele dintre acestea sunt de proastă calitate şi pot fi atacate de substanţele chimice folosite în timpul curăţării. În cazul în care, un obiect se deteriorează din vina noastră, noi suntem dispuşi să îl despăgubim pe proprietar, însă nu a fost cazul până acum. Se întâmplă însă ca, în timp ce curăţă hainele, fetele noastre să găsească şi diverse obiecte uitate prin buzunare, cum ar fi chei sau pixuri pe care clienţii şi le recuperează odată cu hainele”, afirmă reprezentantul spălătoriei. După cum mai spune acesta, în unele cazuri, clienţii care aduc obiectele la spălat uită să vină să le mai ridice. „De regulă, termenul de execuţie este de trei zile sau chiar mai puţin în cazul urgenţelor. Se întâmplă însă ca unii clienţi să nu mai vină să îşi ridice obiectele pe care le-au adus. Avem haine care aşteaptă şi de un an de zile. Noi le ţinem că nu se ştie niciodată când îşi amintesc de ele. Au fost cazuri în care au venit şi după câteva luni”, a mai spus Cristian Becea.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: